IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
15:15 | 11 юни 2022
Обновен: 03:07 | 26 март 2024

Поетичен фадо концерт закри трийсетото издание на МТФ „Варненско лято“

Програма „Интермецо“ се завръща на 20 август в Летния театър с „Летящият Бах“

По материала работи: Слав Велев
Поетичен фадо концерт закри трийсетото издание на МТФ „Варненско лято“

звездата на португалската фадо музикат Камане заедно с пианиста Марио Лажиня/Снимка: МТФ „Варненско лято“

Между 1 и 10 юни Варна беше подвластна на изкуството на театъра и отбеляза трийсетата годишнина на най-мащабното театрално събитие в България – Международния театрален фестивал „Варненско лято“. След период на пандемия и извънредна ситуация, той се проведе в обичайния си период и отново предложи на публиката програма от открояващи се спектакли от българската и международната сцена, прожекции на представления от водещи европейски сцени, завладяващ уличен театър, представяне на книги, конференция и концерт. 24 събития се случиха в десетте фестивални дни. Благодарим на всички зрители и партньори, че отново ни повярваха и бяха с нас!

Официалното закриване на фестивала на сцената на зала 1 на Фестивалния конгресен център с концерта „Мигове покой“ на звездата на португалската фадо музикат Камане заедно с пианиста Марио Лажиня същевременно даде начало на програма „Интермецо“ – съвместна инициатива с  Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Тя продължава на 13 юни, понеделник, с кино-музикалната вечер, посветена на творчеството на „Фамилия Владигерови“. От 19 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ публиката ще може да види документалния филм „Петолиние на паметта“ с режисьор Марио Кръстев. В него потомците на световноизвестния композитор Панчо Владигеров и на неговия син Александър Владигеров разказват за техния живот и творчество. След прожекцията Екатерина, Александър и Константин Владигерови, обединени като „Трио Владигерови“, заедно с Васил Хаджигрудев ще представят нов поглед към композиции на техния дядо Панчо Владигеров, както и творби от своя баща. Включени са също и техни собствени аранжименти и преработки върху южноамерикански джаз пиеси с латино и карибски ритми.

Програма „Интермецо“ се завръща на 20 август в Летния театър с „Летящият Бах“ с участието на  многократните световни шампиони по брейк танц в международната трупа на “Flying Steps” от Германия. Спектакълът доказва, че брейкът и класическата музика могат да се представят в идеално съчетание. „Летящият Бах“ е единствена по рода си сценична адаптация на „Добре темперирано пиано“ от Й. С. Бах, в която по неповторим начин се обединяват класика, улични танци и съвременни дигитални изкуства.  Музикално-танцовият и визуален спектакъл е носител на специалната награда ECHO Klassik – най-значимото отличие в Германия в музикалната индустрия.

Преди това, още на 12 юни от 19:30 ч. в зала „Европа“ на Фестивалния и конгресен център можете да видите специалната прожекция на американската театрална продукция „Наричайте ме Елизабет“ - моноспектакъл за ранния живот на Елизабет Тейлър. Действието се развива през май 1961 г., а пиесата е вдъхновена от разговорите на Тейлър с писателя Макс Лернер, с когото планират написването на нейна биография. По време на поредната сесия между двамата в хотел „Бевърли Хилс“, Елизабет преоткрива себе си, докато разказва за големия си триумф на наградите „Оскар“ същата година и последвалото си възстановяване от почти фаталната битка с пневмония. Прожекцията се реализира в партньорство с националната стрийминг платформа 7Arts.bg.

Не пропускайте и онлайн излъчването на легендарния спектакъла „Хамлетмашина“ (1986) на майстора на визуалния театър Робърт Уилсън върху пиесата на изключително влиятелния немски драматург Хайнер Мюлер, която се смята за  знаков текст на театралния постмодернизъм. Можете да го гледате продукцията на Талия театър – Хамбург със свободен достъп от 15 юни, 19:00 ч. до 17 юни, 19:00 ч. 

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2022 се организира от Фондация „Виа Фест“ със съдействието на Министерството на културата и Община Варна, както и на Посолството на Кралство Нидерландия в България, на Институт Камойш, Камойш София и Посолство на Португалия, на Френския институт в България и Гьоте-институт България. Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна |ДТ „Стоян Бъчваров“, Държавен куклен театър – Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ и Летен театър.

Коментари

Новини Варна