IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
13:40 | 29 юни 2022
Обновен: 19:21 | 24 март 2024

Напусна ни варненският актьор Георги Михов

В творческата си биография той има над 150 роли

По материала работи: Ставри Таргов
Напусна ни варненският актьор Георги Михов

На 28.06.2022 г. напусна този свят един от най-обичаните актьори на Варненския драматичен театър Георги Михов.

Роден на 07.10.1935 г. във Варна, той завършва Актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ при проф. Боян Дановски през 1960 г.

Дебютира в ролята на Моска от “Волпоне” на Б. Джонсън в Шуменския драматичен театър, където работи 2 години. От 1963 г. до края на професионалния си път играе в състава на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ - Варна, съобщават оттам.

Георги Михов е известен като майстор на тънкия хумор, с голяма сценичен опит в областта на комедията и не само. „Дарбата на Георги Михов мога да сравня със съд, изпълнен догоре с емоция, чувствителност, необикновена подвижност на духа. И всичко това грабва публиката, изтръгва аплодисменти. Чувала съм много пъти как тя спонтанно, взривно аплодира епизод или сцена, изиграни от него.

Аплодира го като Пепино от “Откраднаха консула” на Мдивани, постановка Любен Гройс, като Поп Харитон от “Събота, неделя, понеделник” на Стефан Цанев, постановка Иван Кондов и в още много, много други постановки“, пише в сп. „Простори“ дългогодишният драматург на театъра Сия Папазова.

В творческата си биография Георги Михова има над 150 роли. Сред най-впечатляващите са: Родик от “Иркутска история”на Н. Арбузов, Фердинанд и Малволио от “Бурята” и “Дванайста нощ” на У. Шекспир, Гаев от “Вишнева градина” на А. П. Чехов, Живко от “Когато куклите не спят” на Л. Милева, Велчо-Свилен от “Свекърва” на А. Страшимиров, Любомир от “Големанов” на Ст. Л. Костов, Кралят от “Честна мускетарска” на В. Петров, Петлето от “Опит за летене” на Й. Радичков, Висящият от “Сако от велур” на Ст. Стратиев, Робърт от “Измяна” на Х. Пинтър, Бащата от “Черна дупка” на Г. Стефановски, с която получава и награда „Варна” за цялостно творчество. За професионализма и актьорското си майсторство Георги Михов е отличен и с много други награди.

Екипът на Варненския драматичен театър отбелязва със специални представления 70-та и 80-та годишнина на любимия колега и приятел, празнува заедно с него и 95-годишния юбилей на театъра.

Признание и аплодисменти за таланта и всеотдайността на големия актьор!

Поклон пред достойно изживения живот!

Вечна памет!

Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ изразява своите дълбоки съболезнования на близките!

Коментари

Новини Варна