IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
13:20 | 26 август 2022
Обновен: 11:54 | 14 май 2024

Днес се открива МФФ "Любовта е лудост" във Варна

Церемонията е от 18,30 ч. пред ФК

По материала работи: Ставри Таргов
Днес се открива МФФ "Любовта е лудост" във Варна

77 филма са селектирани за 30-то издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“, който ще се проведе във Варна от 26 август до 4 септември.

В кинофестивала са включени конкурсна програма, младежки конкурс, панорамите "Злато от световните фестивали", "Съвременно полско кино", "По глобуса", „Наградени филми от МФФ "Любовта е лудост" през годините“, "Български филми", "Съвременно кино от Иран", "Документални филми".

12 филма от Унгария, Франция, Италия, Португалия, Испания, Белгия, Финландия, Япония, Русия, Турция и Иран се включват в конкурса. В състезателната програма участва и българско заглавие – „Жири“ на режисьорката Петя Йосифова-Хънкинс.

Международното жури тази година е с председател актрисата Ирмена Чичикова и членове: унгарският режисьор Петер Шайки, Михаилс Стародубовс – киноразпространител от Латвия, финландският режисьор Пааво Вестерберг и полският журналист Артур Заборски.

На 26 август "Любовта е лудост" очаква гости и зрители на червената пътека пред Фестивалния и конгресен център от 18:30. От 19 часа, след церемонията по официалното откриване в зала 1 на комплекса, ще се излъчи френската драма с режисьор Валерия Бруни Тадески „Млади завинаги“.

Официалното закриване на фестивала е на 2 септември с прожекция на руската лента „Съпругата на Чайковски“ с режисьор и сценарист Кирил Серебренников. И двата филма пристигат след участие в конкурсната програма на фестивала в Кан.

На 30-тото издание на Международния филмов фестивал наградата за цялостен принос ще получи операторът и режисьор Радослав Спасов.

Няколко интересни изложби ще съпътстват официалната програма. На 27 август в 18 часа ще бъде открита изложбата "Васил Гендов. Живот между театъра и киното" по повод 130-годишнината от рождението на "кръстника" на кинофестивала "Любовта е лудост".

Специална експозиция "30 години "Любовта е лудост" подготвят организаторите. Тя е с визиите на каталозите от 30-те издания на кинофестивала.

На 28 август в 17 часа се открива камерна ретроспективна изложба на Добромир Манев – MANU.

На екран в централното фоайе на Фестивалния и конгресен център ще си припомним отличените с голямата награда "Златна Афродита" филми от 1-вото до 29-тото издание на кинофестивала, съобщава радио Варна.

Коментари

Новини Варна