IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
13:30 | 27 октомври 2022
Обновен: 12:10 | 20 април 2024

Представиха колекции на РИМ - Варна в китайски уебинар

Събитието бе проведено в контекста на 50-годишнината от подписването на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО

По материала работи: Слав Велев
Представиха колекции на РИМ - Варна в китайски уебинар

Снимка: Община Варна

Културно-историческото наследство, съхраняванo в Регионалния исторически музей - Варна, бе представено в уебинар на тема „Цифрово възпроизвеждане на изкуството и културното наследство“, организиран от побратимения китайски град Нинбо съвместно с University of Nottingham Ningbo. Събитието бе проведено в контекста на 50-годишнината от подписването на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Участието в срещата стана възможно благодарение на активните контакти между двата града, съобщиха от отдел „Протокол и международно сътрудничество“ в Община Варна.

Станимир Първанов, уредник - фондохранител в Регионалния исторически музей, представи  накратко културно-историческото наследство от различните исторически епохи и периоди, с акцент върху богатството от артефакти, намерени във Варненския некропол преди 50 години – най-старото обработено злато в света. Специалистът сподели някои съвременни дигитални практики за цифрово възпроизвеждане на музейните експонати и създаване на привлекателна интерактивна дигитална среда за онлайн и офлайн посетителите. Като пример за модерна, интерактивна модулна и подвижна изложба с използване на добавена реалност и мобилни устройства, бе дадена експозицията „Братя Шкорпил – пазители на историческата памет“ , свързана с живота и приноса на Карел и Хермин Шкорпил за създаването на музея и развитието на археологическата наука в България.

В уебинара участваха представители на побратимените на Нинбо градове и местни музеи от Нотингам ( Обединено Кралство), Флоренция (Италия), Нелсън Мандела Бей (Южна Африка), Виена (Австрия), Нинбо (КНР), Бидгошч (Полша), Варна (България) и директор на ЮНЕСКО-Пекин.

В рамките на събитието участниците представиха накратко колекциите на местните музеите в техните градове, както и добри практики за дигитализация на културното наследство. Темите, които бяха дискутирани, са свързани с предизвикателствата пред традиционните начини за опазване на изкуството и културното наследство в условията на пандемия, бъдещето на цифровите технологии по отношение на културното наследство и как технологиите променят начина на съхранение и на възприемане на културните реликви.

Коментари

Новини Варна