IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
16:45 | 3 декември 2022
Обновен: 09:10 | 19 март 2024

Започнаха "Вапцаровите дни" във Варна

Националните поетични празници се провеждат за осма поредна година

По материала работи: Слав Велев
Започнаха "Вапцаровите дни" във Варна

Снимка: Черно море/АРХИВ

За осма поредна година във Варна се провеждат поетичните празници „Вапцарови дни”. Те ще продължат няколко дни – от 3-ти до 7-ми декември и включват два конкурса – Четвърти национален литературен и Осми национален конкурс за рецитал на творби на големия български автор.

Днес поетичните празници започнаха с рецитала на творби на Вапцаров в зала "Пленарна" на Община Варна. Участниците са близо 150 и са разделени в четири възрастови групи – до 11, до 15, до 24 и над 25 години. В него се допускат за участие непрофесионални изпълнители на художествено слово по творби на Вапцаров поезия или проза, с времетраене на изпълненията до 5 минути, предаде Радио Варна

Според организаторите Тодор Йотов и Кирил Аспарухов, емоцията в този конкурс е несравнима.

"Огромният портрет на Вапцаров съвсем естествено присъства в залата. И ти дишаш, живееш и рецитираш с поета. Много изпълнителите първо започват с обръщение към него и тогава започват изпълнението си", сподели Кирил Аспарухов.

"В годините имаме сериозни попадения на участия, както в рецитаторския конкурс, така и в литературния. Няма да забравя дядо Стефан на 92 години, как го извадиха на сцената негови близки под ръка с един бастун, който той захвърли щом започна да рецитира", спомни си Тодор Йотов.

Много от предишните участници в рецитаторския конкурс днес жънат успехи на тратралната и кино сцена в България, споделиха организаторите. Председател на журито тази година е Мая Вапцарова.

Галаконцертът на класиралите се на първите три места във всяка възрастова група от конкурса за рецитал, както и връчването на наградите ще се проведе на 4 декември (неделя) от 13.00 часа отново в зала „Пленарна” на общината.

За призьорите ще има и парични награди.

Сериозен интерес тази година има и към литературния конкурс. На 8 декември, на официалните сайтове на Община Варна и ВВМУ „Никола Й. Вапцаров” ще бъдат обявени първите три места в конкурса.

Идеята за поетичните празници „Вапцарови дни” се заражда спонтанно по време на заседание на Съюза на българските писатели преди осем години, а инициатор е поетът Кирил Аспарухов.

"Идеята ми дойде спонтанно. Казах си, не може Поморие да има Яворови дни, защото Яворов е бил телеграфист там. А Вапцаров е завършил Военноморското училище. Ние преоткриваме Вапцаров, защото освен неговите популярни стихотворения, има пътеписи, разкази, писма и откъси от неговите две драматични произведения. Точно тези откъси показват, че Вапцаров неслучайно е част от българската литература и съм убеден, че няма българин, който да не може да каже поне един куплет от него", сподели Аспарухов.

Следващата цел, която организаорите си поставят е включването на поетичните празници "Вапцарови дни" в културния календар на Варна.

Чуйте повече в интервюто на Иван Барбов ТУК

Коментари

Новини Варна