IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
11:00 | 6 февруари 2023
Обновен: 22:05 | 17 март 2024

Театър на абсурда! "Гербаджийски боклук", изхвърлен от "Хъшове"

Думите са на режисьора Александър Морфов

По материала работи: Ставри Таргов
Театър на абсурда! "Гербаджийски боклук", изхвърлен от "Хъшове"

Евгени Будинов

Актьорът Евгени Будинов е бил изхвърлен от постановката "Хъшове" на Народния театър по политически причини. Тези обвинения към режисьора Александър Морфов отправи Тома Биков от ГЕРБ, който сподели в социалните мрежи видеоклип, с който подкрепи твърденията си.

„Имаме още едно отсъствие. Един гербаджийски боклук, който го изхвърлихме от представлението...” Това са думи на режисьора Александър Морфов по адрес на актьора Евгени Будинов. С Евгени бяхме колеги в 44-ото народно събрание като част от парламентарната група на ГЕРБ", пише бившият депутат, като уточнява, че думите са били произнесени по повод отстраняването на Евгени от представлението „Хъшове” в Народния театър.

Според Биков в клипчето самият Морфов заявява, че Будинов има качества, но не може да бъде част от представлението заради своите разбирания.

"С две думи, причината Евгени Будинов да бъде отстранен от представлението е, че симпатизира на ГЕРБ и го заявява публично. Очевидно Морфов говори пред участващите в спектакъла, като целта е да бъде унижен Евгени Будинов", подчертава Тома Биков, като обяснява, че лятото актьорът му се оплакал, че е бил отстранен по политически причини, но тогава той не повярвал на думите му.

"От записа става ясно, че разделението и партизанлъкът са стигнали толкова далеч, че са станали водещ сюжет дори в институция като Народния театър", възмутен е Биков.

Бившият депутат от ГЕРБ заявява още, че е безспорен факт, че Александър Морфов е талантлив режисьор и има правото на своите политически убеждения, но изрично подчертава, че това право имат работещите в Народния театър и не само.

България все още е свободна държава и политическите възгледи не са определящи за кариерното развитие на когото и да било. В Народния театър работят едни от най-добрите български актьори и всеки от тях вероятно има своята позиция по политическите теми.

Всеки от тях има правото да изразява тази позиция публично, и ако погледнем предизборните кампании от последните години ще видим, че актьори и режисьори от първата ни сцена са подкрепяли различни политически сили. Това нито ги е направило по-малко талантливи, нито им е попречило да радват публиката в театъра и киното.

Надявам се, че след края на злополучното министерстване на Велислав Минеков, което отрови атмосферата в целия културен сектор, партизанлъкът и политкомисарството в българската култура ще приключат и българските културни дейци отново ще могат да работят спокойно и отвъд политическите си пристрастия.

Защото в изкуството би трябвало да има място за всеки талантлив човек, независимо от политическите му пристрастия", заключва Биков, цитиран от "Телеграф".

Коментари

Новини Варна