IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
09:45 | 21 юни 2023
Обновен: 13:49 | 3 май 2024

Даниела Димова стана „Кавалер на Ордена за изкуство и литература“

Отличието е за популяризиране на френската музика и култура

По материала работи: Слав Велев
Даниела Димова стана „Кавалер на Ордена за изкуство и литература“

Н. Пр. Жоел Мейер връчи отличието на Даниела Димова/Снимка: Росен Донев

Н. Пр. Жоел Мейер, посланик на Република Франция в България, връчи отличието „Кавалер на Ордена за изкуство и литература“ и Грамота с подпис от министъра на културата на Франция, на Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна. На церемонията, състояла се на 20 юни 2023 г. на Сцена Ротонда в Държавна опера Варна, присъстваха: Пиер Колио – съветник по културните въпроси и сътрудничеството към Посолството на Франция в България и Директор на Френския институт в България, Иван Портних – кмет на Община Варна, Недялко Неделчев - Почетен консул на Франция и Германия във Варна, Добрич и Бургас, Евгени Станимиров – ректор на Икономически университет Варна, Милена Ангелова – директор на Алианс Франсез Варна, представители от Община Варна и публични личности от различни сфери на обществения и културен живот в града.

„За мен е истинско удоволствие да бъда днес сред вас във Варна, за да удостоя с престижното звание „Кавалер на Ордена за изкуство и литература“ директора на ТМПЦ Варна г-жа Даниела Димова, още повече, че балетната трупа на Варненската опера току-що се завърна след три успешни спектакъла на „Лебедово езеро“ на великолепната „La Seine Musicale“ в Париж, под патронажа на Първата дама на България. Свикнали сме да казваме, че Варненската опера е франкофонска и франкофилска опера. Едва ли е изненадващо, че Париж я посрещна толкова топло и че имаме големи планове за съвместна работа в бъдеще”, отбеляза посланикът.

В обръщението си той проследи творческата и обществена биография на Даниела Димова, като посочи заслугите й за развитие на сценичните изкуства и културния живот във Варна. Висшият дипломат специално открои приноса на Даниела Димова за популяризиране на френската музика и култура, както и активното сътрудничество с Френския институт в България и Алианс Франсез Варна.

По повод 20-годишнината на Френския институт в България през 2011 г., в премиерата на Държавна опера Варна „Проклятието на Фауст“ от Берлиоз, Даниела Димова изпълнява ролята на Маргарита, заедно с френския баритон Пиер-Ив Прюво в ролята на Мефистофел, под палката на френския диригент Амори дьо Клозел. През същата година, в партньорство с Френския институт се реализира втора копродукция, премиерата за България на „Граф Ори“ от Росини, основана на новата версия на творбата от френския музиколог Дамиен Колас, с участието на френски постановъчен екип и артисти от Варненската опера. След това силно начало двустранните взаимоотношения се задълбочават и всяка година на сцената на Държавна опера Варна и Летния театър се изпълняват множество френски музикални произведения. Поставят се френски творби, сред които мюзикълът „Парижката Света Богородица“ през 2020 г., оперите „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах през 2021 г., „Ромео и Жулиета“ от Гуно през 2022 г. и др. Артисти от Варненската опера редовно участват с концерти и други събития на открито в Празника на музиката, който от 2011 г. Френският институт в България и Алианс Франсез Варна организират съвместно с Община Варна през последните 11 години. През 2024 и 2025 г., по повод 150-годишнината от първото изпълнение на „Кармен“ от Бизе и 150-годишнината от рождението на Равел, Държавна опера Варна и френските институции замислят нови амбициозни начинания.

С нескрито вълнение Даниела Димова благодари на Н. Пр. Жоел Мейер и Френското посолство за вниманието и високата оценка на нейните усилия в годините. Тя отправи думи на благодарност и към Френския институт и Алианс Франсез Варна за отзивчивостта и активността в съвместните проекти. „Успехите ни са плод от креативността и старанието на целия екип на Театрално-музикален продуцентски център Варна, съдействието на Община Варна и подкрепата на всички съмишленици, с които създаваме част от културния облик на Варна. Заедно ще продължим по пътя, в който аз ще вложа всичките си професионални и човешки знания, а мой ориентир ще останат и в бъдеще ценностите на френската музика и френската култура“, изтъкна Димова.

Орденът за изкуство и литература е висше държавно отличие на Франция, учредено на 2 май 1957 г. Престижното звание „Кавалер на Ордена за изкуство и литература“ се присъжда на творци, откроили се с произведенията си в областта на изкуството или литературата, или с приноса си за влиянието на изкуствата и литературата във Франция и по света. Даниела Димова е вторият български творец, който 41 години след големия български диригент Руслан Райчев получава високото френско отличие.

Текст: Виолета Тончева

Коментари

Новини Варна