IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
14:40 | 24 август 2023
Обновен: 00:51 | 12 май 2024

Художнички рисуват 101 рисунки за откриването на съвместната си изложба

Експозицията ще се открие в галерия „Графит“ от 18:30 ч. на 1 септември

По материала работи: Ставри Таргов
Художнички рисуват 101 рисунки за откриването на съвместната си изложба

Художничките Кремена Николова и Илиана Бораджиева представят съвместен проект, озаглавен "Тя/Ние". Изложбата ще се открие в галерия „Графит“ от 18:30 ч. на 1 септември. Тогава ще се проведе и организиран от тях хепънинг "101 частици". Втора част от проекта ще можете да разгледате виртуално на интернет адрес: www.she-we.kremenanikolova.com

Тематиката на изложбата е дълбоката женска душевност и вътрешен свят, предадена символично или декоративно, чрез голата и уязвима външна форма. Разглеждайки внимателно образа, те структурират и дават форма на емоционалния хаос царящ във всяка жена. Стилът на художничките е визуално конфликтен и дори противоположен, което е част от провокацията, работейки заедно да покажат, че всяка жена е индивидуална и различна.

Художничките организират на откриването хепънинг, който включва игра между тях и посетителите поканени на откриването. Нарисуваните 101 рисунки са приложени в дигитални и печатни покани. Всеки получил покана за събитието ще може да участва във финалната творба от изложбата с колаж. Художничките ще довършат картината пред посетителите на откриването, за да се види каква част от творческата енергия, която разпръскват жените в емоции и труд, ще се материализират накрая на паното "101 частици".

На сайта ще може да разгледате всички 101 рисунки, направени за хепънинга, допълнителна информация и картини от проекта, които не са в галерията, образувайки втората виртуална част от проекта,  е достъпна за всички любители на изкуството извън Варна.

Кремена Николова и Илиана Бораджиева завършват изобразително изкуство в НУИ Добри Христов" Варна в един от първите випуски на тази специалност.

Кремена Николова учи една година педагогика в АМТИИ Пловдив, впоследствие завършва Пространствено оформление във ВСУ "Черноризец Храбър", където работи известно време като асистент. Член е на Сдружението на художниците - Варна, и участва в различни общи и национални изложби.

Илиана Бораджиева учи една година във НХА - Силикатни форми, после завършва педагогика на изобразителното изкуство в ШУ "Епископ Константин Преславски" и работи, като преподавател по рисуване в арт школа "Импресия" към ЦПЛР - Общински детски комплекс - Варна.

И двете имат много участия в общи и съвместни изложби, но тази е първата им проектна изява.

Коментари

Новини Варна