IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
15:00 | 13 декември 2023
Обновен: 22:12 | 28 април 2024

Книга разказва за съдбата на българския параход „Балкан“

Представянето на монографията е в Музея за нова история на Варна

По материала работи: Слав Велев
Книга разказва за съдбата на българския параход „Балкан“

На 19 декември (вторник) от 17.30 ч. в Музея за нова история на град Варна ще бъде официално представена книга за съдбата на българския параход „Балкан“ през втората световна война.

Каква е ролята и съдбата на корабите от Българския търговски флот, базиран в Егейско море по времето на Втората световна война? Кой, кога и къде потапя парахода „Балкан“? Отговорът на тези въпроси можете да откриете в книгата “S/S Балкан“. Тя съдържа резултатите на едно разследване, започнало от морското дъното пред о-в Лимнос и завършило във военните архиви на Германия и Англия. Негов автор е гъркът Димитрис Галон – водолаз, ловец на подводни останки, дипломиран историк и авторитетен изследовател на региона на Източното Средиземноморие. Резултатите от неговите проучвания на останките на парахода „Балкан“ и на различни архивни документи са публикувани единствено на гръцки език. Сега за първи път те са преведени на български от Атанас Колев - бивш преподавател по ветроходство във ВИФ, втори носител на приза „Златен глобус“ за 1981 г. Преводът е систематизиран и събран в книжно тяло от инж. Йордан Генов.

Книгата съдържа непознати до този момент за българската морска историография факти както и интересни архивни снимки на парахода и цветни подводни снимки на неговите потънали останки. От трите български парахода, потопени в Егейско море през втората световна война само „Балкан“ е открит, идентифициран и документално изследван. Тази година на 23 декември се навършват 80 години от неговото потапяне през 1943 г.

Коментари

Новини Варна