IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
09:40 | 16 юли 2015
Обновен: 20:25 | 28 април 2024

Деца учиха иконопис в Археологическия музей (СНИМКИ)

Иконата се прави от чисти хора, а какво по-чисто от едно дете, поясни идеята за нетрадиционната школа уредникът Лиляна Липчева

По материала работи: Златина Добрева
Деца учиха иконопис в Археологическия музей (СНИМКИ)

Деца направиха първите си стъпки в изобразяването на икона по време на последното тематично занимание от инициативата „Ваканция в музея“. Проектът на Археологическия музей изпълни с полезни и приятни занимания два от летните месеци на варненчетата. В тематичните ателиета се включиха над 400 малчугани от 7 до 12 г. В периода от 1 юни до 15 юли децата украсяваха глинени съдове, рисуваха икони, играха на археолози, като търсеха находки в импровизираните площадки в двора на музея.

“Старахме се в заниманията да има повече практически елемент, отколкото теория. Така децата се забавляват повече и научават много нови неща”, сподели пред „Черно море“ Лиляна Липчева, главен уредник на учебния музей.

“Иконата се прави от чисти хора, а какво по-чисто от едно дете”, поясни Лиляна Липчева идеята за нетрадиционната школа, която постави финала на “Ваканция в музея”.

Курсът по иконопис се водеше от художника Соня Косатева.
“Най-важното беше децата да разберат посланията, които се съдържат в иконите, да открият смисъла на символите, които се използват. Искахме също така да научат повече за житията на светците, да знаят всеки от тях на какво е закрилник. Избрахме образи, които са по-познати на децата, за да са им по-достъпни за възприемане като Света Богородица, Света Петка, Свети Николай, които са много популярни сред варненци. Материалът беше много интересен за децата, звучеше им като приказка”, разказа Соня Косатева.

Малчуганите твориха върху дървени плоскости, които им бяха предварително подготвени. Преди това децата изгледали презентация за всички процеси на обработка, през които преминава дървото, върху което се правят икони, поясниха организаторите.

Малчуганите бяха особено щастливи от факта, че могат да запазят творбите си за спомен.
Едно дете се върна на второто ни занятие по грънчарство, защото си счупило съдчето, което направило на първото, и искаше да си направи ново“ – спомни си с усмивка Лиляна Липчева. „Желанието ни е да внесем във ваканцията на децата повече смисъл. Да има развлечения, но и да научат нещо повече за археологията, за историята на нашия град. Имаше смисъл дори и в това, че те се научиха как трябва да се държат като влязат в музей – че не бива да пипат експонатите, не бива да говорят високо и да досаждат на другите посетители. Беше ми много интересно да ги наблюдавам по време на заниманията. Още от второто занятие те станаха някак по-спокойни, смириха нетърпението си, което е характерно за съвременните деца. Голямо впечатление ми направи как изглеждат - уж разсеяни, уж си правят нещо друго, когато им говоря, но в крайна сметка запомнят всичко и сега, ако ги попитате, могат да ви разкажат. След занятие кометират помежду си, споделят ентусиазирани с приятелчета”, каза още уредникът на учебния музей.

Всъщност учебният музей функционира целогодишно. Той не е насочен само към деца и ученици, а зад името му всъщност се крие основната идея на неговите създатели –посетителите да се докоснат до експерименталната археология.

Инициативата „Ваканция в музея“ стартира през 2007 г. След няколкогодишна пауза проектът е възобновен през 2014 г.
Полина Петрова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна