IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
13:30 | 16 юли 2015
Обновен: 05:06 | 27 април 2024

„Градски истории“ – арт сътрудничество между Варна, София и Велико Търново

Калина Вагенщайн : Тази идея възникна миналата година след края на избора за културна столица на Европа

По материала работи: Деян Михайлов
„Градски истории“ – арт сътрудничество между Варна, София и Велико Търново

Забавни истории, тъжни истории, мъдри истории – всички ние имаме истории, които да разкажем, но често нямаме време да наблюдаваме и слушаме. Сред колективната мания на бързане и скорост, „Градски истории” е проект, който ще отваря пространства за преосмисляне на колективната памет на Варна. Идеята е да се създаде автентично преживяване за публиката чрез свързване с реални лица, реални гласове, лични истории – градът, такъв какъвто е. Пет творчески екипа ще ги разкажат чрез различни изразни средства в сферата на визуалните, пърфрормативните и музикалните изкуства.

„Градски истории” е проект, чиято цел е изграждането на платформа за сътрудничество между организации и артисти от Варна, Велико Търново и София. Форматът е уникален за страната и ще подпомогне създаването на 5 пилотни артистични проекта, които да активират сетивата (зрителни и слухови) на публиката към градското пространство. Екипите са сформирани между варненски артист и негов колега от един от другите два града, като творческото предизвикателство пред тях е да намерят пресечна точка между познато и непознато, вътрешен свят и градска среда, старо и ново, традиционно и модерно. 
“Тази идея възникна миналата година след края на избора за културна столица на Европа – заяви Калина Вагенщайн директор на „Арт офис“ на пресконференция на Морска тераса на Централен плаж. – „Искаме да покажем, че титлата не е само един град, а на всички. Сътрудничеството да е между градовете и незаисимите артисти да покажем, че може да работим заедно. Получихме подкрепа от Общини София, Варна и Велико Търново. Софийският проект вече приключи. Но варненският може би ще е най-мащабния“ 
Първото събитие от проекта, чийто старт ще бъде на 19 юли от 19 часа, ще огласи площад Св. св. Кирил и Методий пред Културен и туристически информационен център Варна, като в рамките на една седмица ще слушаме програмата на boogie.fm. Софийската онлайн радиостанция ще звучи в сърцето на Варна – пред Козирката. Емблематичното пространство, свидетел на безброй срещи, раздели, запознанства и изтървани автобуси.
Проектът разказва за връзката между Добо Мързов и DJ Ramsey Hercules, между Варна и София, между варненци и софиянци. Връзката между всички нас, гражданите на нова България, които обичат градската им среда да бъде удобна, приятна, да свързва хората. Както го прави музиката.
До края на август ще бъдат осъществени още четири арт проекта. В тях ще участват арх. Борислав Игнатов от варненското архитектурно студио „Бигнатов архитектс” и арх. Ивайло Петков от Група Град – София; Мирослав Йорданов – хореограф и Галина Борисова – преподавател, артист и хореограф на свободна практика от София; Нено Белчев – видео-артист и един от създателите на фестивала за видео арт „Видеохолика” и Стоян Илев – художник от Велико Търново и докторант на Великотърновски университет; Светлозара Христова – културолог и един от инициаторите на Международния фестивал за мултидисциплинарни музикални проекти „РАДАР”.
Проектът се реализира от фондация „Арт Офис” с подкрепата на фонд „Култура” на Община Варна и програмата „Изкуство в движение”, финансирана от фондация „Америка за България”.

Коментари

Новини Варна