IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
18:14 | 22 септември 2015
Обновен: 19:41 | 24 април 2024

Спектакъл за лъка обедини България и Япония

Мултимедийният пърформанс се представя на няколко места в страната, предстоят изяви и зад граница

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Мултимедиен спектакъл “Я” обедини творци от България и Япония. Основният мотив в пърформанса е стрелбата с лък, която е свързана с корените и традициите и на двете нации. Проектът е подкрепен от японската фондация в секцията им за европейски турнета. Първото представяне на спектакъла е в Музея за тракийско изкуство в село Александрово на 13 септември. Варненци ще имат възможност да се насладят на българо-японския проект в две последователни вечери – на 23 и 24 септември от 19 ч. в Арт театър „Наш свят“. Последният спектакъл е на 26 септември в София в Музея за съвременно изкуство. 


„Я” означава стрела на японски. Избрахме това име на нашия спектакъл и поради многоплановото значение на думата на различни езици – на руски „аз“, на немски – „да“. Японската стрелба с лък – киудо, е в основата на спектакъла. Съсредоточили сме се не само върху физическата демонстрация на стрелбата, но и върху цялата философия, която носи киудо. В Япония стрелбата с лък се смята за медитация в изправено положение и това е най-висшата форма на медитация. Балансът между тяло и дух трябва да е постигнат, за да може стрелецът да уцели мишената. За да се постигне, трябва да се пренебрегнат всички човешки емоции - щастие, радост, страх, гняв, безпокойство, мисли“, разказа режисьорът на пърформънса Ива Панева. „Стрелбата с лък на мен ми е страст. Но тяхната версия е много атрактивна визуално. Японците са запазили стила на лъка и стрелите си такива, каквито са били 3 в. пр. н.е. , докато в европейските държави всичко е осъвременено. Освен това за тях е важно дали стрелата е влязла в мишената, или не,не се отброяват точки“ – допълни Ива, която се изявява и като актьор, нейна е и концепцията за „Я“. Идеята идва в ход на творческия обмен с Йошо Мачида – японски художник и музикант. Двамата се запознават през 2011 г. по време на гостуването му в България с изложба в галерия „Графит“. В „Я“ той впечатлява с музикалните си импровизации на слитдръм. Хореограф на представлението е Майко Дате. Тя е съвременна танцьорка и също се изявява по време на спектакъла заедно с Ива Панева. Обединяваща нишка в мултимедийния пърформънс е поезия, която звучи едновременно на български и японски и осигурява симбиозата между двете култури. 



Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна