IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
11:46 | 22 май 2014
Обновен: 06:40 | 30 април 2024

„Славянска прегръдка“ събра почитатели на Ботевата поезия

„Славянска прегръдка“ събра почитатели на Ботевата поезия

По материала работи: Златина Добрева
„Славянска прегръдка“ събра почитатели на Ботевата поезия

Почитатели на творчеството на Христо Ботев от различни славянски страни събра Осмият международен фестивал „Славянска прегръдка“. В Иконната зала в Археологическия музей бяха и ученици от ОУ „Христо Ботев“, а дванайсетгодишната София прочете откъс от „На прощаване“. Днес бе представена книга с Ботеви стихове, която е издадена за фестивала, а той традиционно е с български акцент. В книжката можем да прочетем поезия на великия българин на различни славянски езици. „Тази година фокусът е върху възрожденския духовен Еверест на България“, сподели поетесата и организатор на „Славянска прегръдка“ Елка Няголова. Тя разказа, че в книгата освен стихове, накрая има дял - „Другите за Ботев“. „Публикувани са интересни мисли, фрагменти на изявени личности, които са писали, говорили, възхищавали са се на Христо Ботев“, обясни поетесата.
Тя разказа, че чрез „Славянска прегръдка“ традиционно наши възрожденски автори се превеждат за първи път на славянски езици, а като пример посочи преводите, които са направени на литература на Димчо Дебелянов.
„Нашата цел е да подчертаваме, че и ние сме дали нещо на света“, сподели Елка Няголова.
Фестивалът бе тържествено открит в сряда вечерта във Фестивалния и конгресен център. В програмата следва премиера на книга, участие на славянските поети в празничната литургия и шествието на 24 май, когато в 18 часа във ФКЦ ще се връчат наградите от Международния литературен конкурс.
Началото на проекта е поставено във Варна през 2007 г., а подобни фестивали се организират във Варшава, Москва, Рига, Белград и др.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна