IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
06:49 | 21 май 2014
Обновен: 19:50 | 25 април 2024

Филми за Паша Христова, Емил Димитров и Вили Казасян в програмата на „Откритие 2014”

Филми за Паша Христова, Емил Димитров и Вили Казасян в програмата на „Откритие 2014”

По материала работи: Златина Добрева
Филми за Паша Христова, Емил Димитров и Вили Казасян в програмата на „Откритие 2014”

Програмата на 23-тия международен музикален фестивал “Откритие 2014” продължава с документално кино. Днес и утре в Арт салона на Радио Варна, публиката ще може да види три документални филма, посветени на живота и творчеството на едни от най-големите имена в българската музикална култура – Паша Христова, Емил Димитров и Вили Казасян.
Тази вечер фестивалната програма е посветена на легендарната Паша Христова. Предложението към зрителите е първият биографичен филм за нея  – „Мистерията Паша”. Автори на документалната лента са Емил Дилчев и операторът Валентин Николов.
Със сигурност няма българин, който да не е чувал песента „Една българска роза”, обявена от БНР за песен на XX век. Неофициално песента, изпълнена от един от най-ярките гласове на България, остава и до днес музикалната визитка на страната ни.
Името на голямата българска певица се свързва най-вече с изпълнението на тази песен – образец в нашата поп музика. Шест години трае професионалната кариера на Паша, преди злополучната самолетна катастрофа през 1971 г. да прекъсне полета й във време, когато е устремена нагоре.
Как се стига от чертожничка в „Балканкар” до най-големите фестивални сцени в Европа? Авторите на филма „Мистерията Паша” разказват коя е Паша Христова и само с песента „Една българска роза” ли трябва да я помним.
Утре предложението към зрителите са два музикални филма от фонда на БНТ. Първият е за Емил Димитров и ще ни върне назад в годините на българския шлагер и на популярните песни „Нашият сигнал”, „Ако си дал”, „Моя страна, моя България”, която също е една от песните на миналото столетие. Зрителите ще могат да си припомнят още много шлагери, които Емил Димитров изпя през творческия си път и събра в близо 30 албума.
Вторият музикален филм е за джаз музиканта, композитора, аранжора и пианиста Вили Казасян, направен за 60-ата му годишнина. Освен популярните композиции на Вили и емблематичните изпълнения на Биг Бенда на БНР, с който го свързват 38 г. съвместен творчески път, публиката ще може да види също интервюта и други телевизионни изяви на популярния български музикант.
Началото на прожекциите на 21-ви и 22 май, са от 18.30 часа в Арт салона на Радио Варна.

Коментари

Новини Варна