IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
05:56 | 16 май 2014
Обновен: 07:09 | 11 април 2024

35 спектакъла завъртат на МТФ „Варненско лято 2014“

35 спектакъла завъртат на МТФ „Варненско лято 2014“

По материала работи: Златина Добрева
35 спектакъла завъртат на МТФ „Варненско лято 2014“

35 събития под формата на разнородни по жанр спектакли ще се завъртят на Международния театрален фестивал „Варненско лято 2014“. Това обяви на пресконференция вчера проф. Николай Йорданов, директор на фондация „Варненско лято“. 22-рото издание на най-престижния международен театрален фестивал у нас е от 1 до 11 юни – основно на сцените на ДТ „Ст. Бъчваров“, Кукления театър, галерия „Графит“ и др.
Варненци знаят, че дойде ли началото на юни, значи е време за театрални празници. Не е пресилено да се каже, че международният театрален фестивал се е вписал изключително сериозно в културния афиш на Варна през годините и днес звучи особено актуално – на фона на кандидатурата на града за културна столица на Европа през 2019 г. Причините са основно две. Първата е, че фестът откроява най-интересните постановки от родния театър през изминалия сезон, а втората – че проявата дава поглед върху значими акценти от европейския и световния театър, откроява тенденции, представя нови пространства в т.нар. алтернативен театър.
И тази година фестивалната програма е съсредоточена в 4 основни модула. В българската селекция ще видим 10 постановки, като началото ще постави пиесата на Народния театър „Иван Вазов“  - „Духът на поета“ на Стефан Цанев. 7 са представленията в международната селекция, която ще бъде открита от уличен парад на перкусиите. Тук се откроява специалното гостуване на Шекспировия театър „Глобус“ от Лондон с най-популярната пиеса на Шекспир „Хамлет“. В порграмата „Шоукейс“ ще видим 5 авангардни постановки, а в паралелната програма се открояват „Хората от Оз“ на режисьора Яна Борисова и „Вятърът в тополите“ на режисьора Владимир Люцканов.
Варна ще бъде представена с три постановки. В основната българска селекция е включена пиесата „Ревизор“ на режисьора Пламен Марков. В паралелната програма ДТ „Ст. Бъчваров“ ще покаже „Канкун“, а Кукленият театър ще постави премиерното си представление „Мълчаливи предания“ на режисьора Боян Иванов.
„В селекцията на българските постановки съм изгледала близо 100 представления от последния сезон, за да се спра на 10. Водила съм се от една тенденция, която се очертава в последните години в европейския театър – в постановките да присъства призивът за хуманност. Потърсила съм различни интонации на този призив в българските представления. Като цяло мога да кажа, че в последните години българският театър върви към много сериозно разнообразяване на афиша от заглавия – и съвременни, и класика. Силни са актьорските присъствия, а като цяло театралната продукция държи едно много сериозно основно ниво, открояват се интересни режисьорски открития“, коментира проф. Камелия Николова, селекционер на българската програма.
Селекционерът на чуждестранната програма Асен Терзиев сподели, че в подбора си е заложил на постановки, които търсят нови естетически посоки, както и на високото художествено майсторство.
Пълната програма на фестивала може да намерите на адрес http://www.theatrefest-varna.org.
Телевизия и вестник „Черно море“ са медийни партньори на събитието.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна