IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
07:51 | 16 април 2014
Обновен: 23:14 | 10 април 2024

Министерството на културата обявява конкурсна сесия за финансиране на читалища

Министерството на културата обявява конкурсна сесия за финансиране на читалища

По материала работи: manager
Министерството на културата обявява конкурсна сесия за финансиране на читалища

Министерството на културата обявява конкурсна сесия за целево финансово подпомагане дейността на народните читалища за 2014 г.   

За осъществяване на целите за модернизация и устойчиво развитие на народните читалища като съвременни центрове за развитие на местните общности за 2014 г. в Централния бюджет на Р. България за 2014 г. са предвидени допълнителни целеви средства. В тази връзка Министерството на културата обявява конкурсна сесия за целево финансово подпомагане дейността на народните читалища за 2014 г. Средствата се предоставят в две сесии. Първата започва на 15.04.2014 г. и е със срок за подаване на документи до 30.04.2014 г., включително. Право за участие имат всички читалища, отговарящи на изискванията на чл. 9, ал. 8 и чл. 10 от Закона за народните читалища.

За 2014 г. целеви финансови средства се предоставят за следните тематични области:
- Частични ремонтни дейности по сградите на читалищата и вътрешен интериор на сценичните и библиотечни пространства – искана финансова подкрепа в размер до 30 000 лв.;
- Художествено-творческа дейност и попълване на библиотечния фонд – искана финансова подкрепа в размер до 20 000 лв., в това число до 5000 лв. за попълване на библиотечния фонд;
- Техническо оборудване и библиотечен софтуер – искана финансова подкрепа в размер до 5000 лв.
Народните читалища могат да кандидатстват в една сесия с по един проект по не повече от две от посочените в чл. 3 тематични области.
Народните читалища, които не са получили целево финансиране на първата конкурсна сесия имат право да участват с ново проектно предложение на втората конкурсна сесия. Не се допуска финансиране в повече от една конкурсна сесия.
Кандидатстващите за целеви средства читалища представят в Министерството на културата следните документи:
- Проектен фиш (по образец) подписан от председателя на народното читалище и приложенията, посочени в него;
- Придружително писмо с подпис и печат на кандидатстващото читалище (Образец № 1);
- Подкрепящо писмо от кмета на съответната община – за всички видове проекти;
- Подкрепящо писмо от съответната регионална библиотека – за проекти искащи финансиране за специализиран библиотечен софтуер и попълване на библиотечния фонд.

Правилата за кандидатстване, както и пълният пакет от документи можете да изтеглите  на: http://mc.government.bg/

Коментари

Новини Варна