IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
10:35 | 10 април 2014
Обновен: 06:28 | 25 март 2024

Министерство на културата обяви конкурсна сесия по програма "Помощ за книгатa" 2014 г.

Министерство на културата обяви конкурсна сесия по програма "Помощ за книгатa" 2014 г.

По материала работи: Златина Добрева
Министерство на културата обяви конкурсна сесия по програма "Помощ за книгатa" 2014 г.

МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА
На основание чл. 14, ал. 2, т. 1 от Закона за закрила и развитие на културата, чл. 2, ал. 1 и чл. 5, ал. 1 от Правилата за условията и реда за финансово подпомагане на програми и инициативи в областта на книгоиздаването, книгоразпространението и библиотечното дело и заповед № РД09-178/ 04.04.2014 г. обявява конкурсна сесия по програма “ПОМОЩ ЗА КНИГАТА” 2014 г. за финансиране на творчески проекти в областта на книгоиздаването в следните направления:
1. Българска и преводна художествена литература;
2. Българска и преводна хуманитаристика;
3. Литература за деца и юноши;
4. Културно-историческо наследство и съвременна култура.
В конкурса „Помощ за книгата” може да участва всеки професионален издател, регистриран като юридическо лице и получил международен стандартен книжен номер (ISBN).
Кандидатстващите проекти трябва да съдържат пълния и окончателен текст на ръкописа (за преводните заглавия – придружен с екземпляр на оригиналния език) и две външни рецензии. Илюстративният материал следва да бъде подготвен в достатъчна степен за оценяването на проекта.
Финансовата помощ, за която се кандидатства, за един проект не може да надвишава 2500 лева.
Проектът може да бъде представен на електронен носител (дискета, CD) или в печатен вид.
Нямат право да кандидатстват културни институти и организации, които не са изпълнили условията по други договори с Министерството на културата.
Необходимите документи за участие в конкурса са:
1. Формуляри за кандидатстване по образец
- Приложение 1: Заявка за участие
- Приложение 2: Икономическо описание на проекта
2. Документ от издателя, удостоверяващ предоставените му авторски права;
3. Удостоверение за вписване в информационния регистър на културните организации по чл. 14, ал. 4 от Закона за закрила и развитие на културата;
4. Документи съгласно чл. 5, ал. 2 от Правилата за условията и реда за финансово подпомагане на програми и инициативи в областта на книгоиздаването, книгоразпространението и библиотечното дело.
В конкурса „Помощ за книгата” не може да участва издателство, което не е изпълнило договорните си отношения с Министерство на културата.
Срокът за приемане на документите и ръкописите е 30 дни от датата на публикацията.
Формулярите за кандидатстване могат да бъдат изтеглени от интернет-страницата на Министерство на културата – www.mc.government.bg. За допълнителна информация: Дирекция „Нематериално културно наследство”, тел.: 02 9400 844.

Коментари

Новини Варна