IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
08:28 | 27 февруари 2014
Обновен: 23:58 | 24 април 2024

Варненски музикант представи българския кавал в Турция

Варненски музикант представи българския кавал в Турция

По материала работи: Златина Добрева
Варненски музикант представи българския кавал в Турция

Какво представлява българският кавал, как се е внедрил в културата на страната ни, както и какви са стиловете на свирене в различните фолклорни области... За всичко това е разказал музикалният педагог и диригент от Варна Николай Докторов. Той е и преподавател по музика в ОУ „Антон Страшимиров“. Докторов е представил народния инструмент на първата международна конференция за кавала. Форумът се проведе в Турция на 20 и 21 февруари и е организиран от консерваторията към Техническия университет в Истанбул. През тези два дни лектори от няколко държави са говорили за спецификата на кавала в техните страни. Лекциите бяха на най-високо ниво, посочи Докторов. Варненцът е показал стиловете на свирене на кавал в различните фолклорни области у нас. Музикантът разразва, че е бил поканен да участва в международната конференция от Синан Челик, преподавател по кавал в консерваторията в Истанбул. Челик е и член на журито на международния фестивал „Фолклор без граници“, в който всяка година участват ученици на Докторов. Именно заради това варненският музикант смята, че е получил покана за форума. На него са присъствали и още двама души от България – ректорът на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив акад. Милчо Василев и преподавателят проф. д-р Любен Досев.
Конференцията завършила с концерт на участниците, в който всички показали характерните стилове на свирене на кавал в своите страни. Докторов е изпълнил „Овчарски мелодии от Тракия“, „Калимановски мелодии от Странджа“, „Китка от Североизточна България“, „Мелодии от Пиринска фолклорна област, „Шопски напеви“, „Варненски традиционни мелодии“ и „Полъх от Родопите“. Оказва се, че като технически възможности кавалът е един от най-универсалните инструменти в света. Всички участници изразиха изключително признание към него и възможностите, които има, сподели Докторов.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна