IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
14:56 | 26 февруари 2014
Обновен: 23:28 | 18 април 2024

Два музея във Варна с награди за опазване на културно-историческото наследство

Два музея във Варна с награди за опазване на културно-историческото наследство

По материала работи: Златина Добрева
Два музея във Варна с награди за опазване на културно-историческото наследство

Регионалният исторически музей и Военноморският музей във Варна ще получат почетни награди за опазване на културно-историческото ни наследство. Наградите ще бъдат връчени от сдружението „Велика Болгариа”. По повод националния празник 3 март във Варна организацията ще връчи почетни награди за патриотизъм и силен български дух. С награда "Велика българка" ще бъде отличена и родената в морската столица фолклорна и попевица Елица Тодорова.
Освен почетни грамоти отличените варненци ще получат и реплика на монета от времето на цар Самуил. С това ще бъде отбелязана и годишнината от драматичната смърт на цар Самуил - през 2014 г. се навършват 1000 години от кончината му след ослепяването на войската му от Василий Българоубиец.
Досегашни носители на патриотичните призове са отец Иван от Нови хан, проф. Иво Кременски, бившият външен министър Иван Станчов и др.
Наградите са част от националната кампания на сдружение „Велика Болгариа” - „Българският дух – водач на света към новото духовно хилядолетие”, която стартира от София с наградата "Велик българин", връчена на европейския шампион по бокс Кубрат Пулев.
Носители на почетния приз са и врачанският общественик и патриот Огнян Пищиков, както и председателят на Общинския съвет на Мездра и председател на Асоциацията на председателите на общинските съвети в България - инж. Делян Дамяновски, който е неразделна част от инициативите за опазване на правата на българите в Сърбия, Македония, Албания.

Коментари

Новини Варна