IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
07:06 | 18 февруари 2014
Обновен: 02:45 | 25 април 2024

Ученици снимат филми за Галилео Галилей

Ученици снимат филми за Галилео Галилей

По материала работи: Златина Добрева
Ученици снимат филми за Галилео Галилей

Конкурс за компютърна презентация, клип до 3 минути или компютърна анимация за научните постижения и открития на Галилео Галилей организира Варненската обсерватория. Надпреварата е в рамките на събитията, които НАОП „Николай Коперник“ провежда по повод навършването на 450 години от рождението на великия астроном, физик и математик. Конкурсът е насочен към ученици от всички училища във Варна и региона. Крайният срок за подаване на работите е 20 март, а награждаването ще бъде на 28-и в рамките на националната младежка конференция по астрономия.
НАОП – Варна, ще отбележи годишнината от рождението на Галилей и с изложба на телескопи. Тя ще бъде открита на 27 февруари от 10,30 часа във фоайето на обсерваторията. Същия ден от 11 и 14,30 ч. в зала „Планетариум” ще бъде прожектиран филмът “Битката на Галилео за небесата”, посветен на живота и научните изследвания на астронома. На следващия ден в същите часове в лекционна зала д-р Ева Божурова ще изнесе лекция, посветена на Галилей.
Още един конкурс за ученици организира Варненската обсерватория. Той е под наслов „Астрономическа работилница на Галилей” и в първия етап учениците ще трябва да сглобят оптика на телескоп. Децата също ще наблюдават релефа на Луната, спътниците на Юпитер, фазите на Венера и слънчевите петна.
Най-добре представилите се ще бъдат наградени на фестивала по природни науки през юни.

Коментари

Новини Варна