IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
14:28 | 4 февруари 2014
Обновен: 02:58 | 15 май 2024

Удължиха срока за конкурса „Да отвоюваш живота си”

Удължиха срока за конкурса „Да отвоюваш живота си”

По материала работи: Златина Добрева
Удължиха срока за конкурса „Да отвоюваш живота си”

Крайният срок на конкурса „Да отвоюваш живота си” се наложи да бъде удължен поради неочакван интерес не само от страна на варненци, а и от цяла България. Резултатите и наградените творби ще бъдат обявени на 1 октомври 2014 година -  Международния месец за борба с рака на гърдата. Това съобщи Яна Георгиева, председател на Сдружението на жените с онкологични заболявания и техните сподвижници. Поводът е Международният ден за борба с рака - 4 февруари.

За нас като организация и пациенти в ремисия е важно да споделим новината, че на заседанието си от 3 февруари комисията по здравеопазване към Общинския съвет взе решение за стартиране на дългоочаквания проект за изграждането на здравно училище за онкологично болни и техни близки „За да ни има”. Гласува се сумата от 20 000 лв., каза още Георгиева.


4 февруари е Световен ден за борба с рака, откриването, лечението и превенцията на раковите заболявания.
Според Световната здравна организация всяка година повече от 12 млн. души по света чуват това, което плаши до смърт всеки  - диагноза рак. 7,6 милиона умират от болестта. Само в България годишно се регистрират над 30 000 нови случая на заболяването. Ракът е основна причина за смъртта на 7,6 милиона души. СЗО отбелязва, че при една трета от тях резултатът би могъл да бъде предотвратен с по-добра превенция, ранна диагноза и лечение.
Медицината не стои на едно място: методите за справяне с рак всяка година се подобряват, а може би след известно време ще има ваксина срещу всички форми на тази ужасна болест. Но дотогава лекарите съветват да не се злоупотребява с вредните навици и да се води здравословен и активен начин на живот. Той включва разнообразна и здравословна храна; поддържане здравословно тегло; редовна физическа активност; отказването на цигарите и ограничаването на пасивното пушене; избягването на силното слънце; ограничаване употребата на алкохол.
Лекарите специалисти напомнят много често за необходимостта от редовната профилактика, която е изключително важна за намаляване риска от заболяването рак.
Не на последно място за хората, покосени от рака, се оказа и необходимостта от специална грижа за психичното здраве. Индивидуални консултации с психолог, психотренинги, както и участие в поредици от релакси са значима и неразделна част от цялостното ни лечение.

Коментари

Новини Варна