IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
07:28 | 29 май 2014
Обновен: 20:12 | 24 април 2024

10 български постановки ще участват в МТФ „Варненско лято”

10 български постановки ще участват в МТФ „Варненско лято”

По материала работи: Златина Добрева
10 български постановки ще участват в МТФ „Варненско лято”

Десет постановки от София, Варна, Пловдив, Плевен и Враца съставят българската селекция на 22-ото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято”, който ще се проведе в морския град между 1 и 11 юни. Тази програма се очаква с голям интерес от публиката, а поканата за нея е желано признание от професионалната общност. Всяка година нейният селекционер се избира от членовете на Българската асоциация за театър. За тазгодишното издание това е изтъкнатият театрален критик, изследовател и преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство проф. Камелия Николова.
Мотото на селекцията е „Театър и общество: отново за хуманността”, като с нея е поставена целта да бъдат събрани във фестивалния афиш онези постановки от актуалния сезон, които по високо професионален, ярък и въздействащ начин, разглеждат теми и казуси, свързани с потребността от хуманност в днешния свят, с възможностите за диалог и разбирателство между хората, между различните общности и култури, между личността, институциите и държавата”. Резултатът е богата и разнообразна откъм присъствие на театри от цялата страна програма,поставяща значими за съвремието ни въпроси.
Началото на фестивала ще бъда поставено на 1 юни на сцената на Драматичен театър – Варна, с продукцията на Народния театър „Духът на поета” от Стефан Цанев под режисурата на Маргарита Младенова. В нея Христо Мутафчиев се превъплъщава в министър-председателя и бивш революционер Стефан Стамболов, а Валентин Танев – в писателя Захарий Стоянов.
Какъв е днешният театър през фокуса на Международния театрален фестивал „Варненско лято” 2014 ще обсъждат театрални специалисти в отворена дискусия на 9 юни във ТМПЦ – Варна, Драматичен театър Фоайе, Първи балкон, Програмата на 22-ото му издание включва още заглавия в традиционните му модули от международна селекция, театрална витрина от продукции, представяща най-новото от съвременния български театър и танц и редица интересни паралелни събития.
Програмата на фестивала може да се следи на www.theatrefest-varna.org и във Фейсбук профила www.facebook.com/varnasummer.fest.
МТФ „Варненско лято” 2014 се организира от Фондация „МТФ „Варненско лято” със съорганизатори Министерство на културата, община Варна и Българска асоциация за театър. Негови домакини са ТМПЦ – Драматичен театър „С. Бъчваров“, Куклен театър – Варна, Градска художествена галерия „Б. Георгиев“, Галерия „Графит“, Археологически музей – Варна. Сред медийните партньори са телевизия и вестник „Черно море".

Коментари

Новини Варна