IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
11:48 | 5 юни 2014
Обновен: 20:13 | 24 април 2024

„Канкун“ и „Възвишение“ са гвоздеят в програмата на „Варненско лято“ утре

„Канкун“ и „Възвишение“ са гвоздеят в програмата на „Варненско лято“ утре

По материала работи: Златина Добрева
Драмата играе „Канкун“ и „Ревизор“ в столицата

Когато някой каже, че Международният театрален фестивал „Варненско лято“ е празник за театралните естети, това не са думи, хвърлени на вятъра. Фестът вече преполовява, а на сцената всеки ден се върти театралният маратон – търси различни форми и пространства, открива ги – къде много успешно, къде по-спорно, но пък има основания за дебати по темата Театър. В утрешната програма на феста предстоят нови 4 срещи на публиката с изкуството. Отново в различни форми. За втори път от 19,30 ч. с начало от Туристическия инфо център ще видим австралийския проект „Миграцията на птиците“ - една наистина уникална аудио-визуална разходка из града, проект, който за първи път се реализира у нас, но пък вече е показван по различни фестивали, включително и оперни, казват организаторите от Мелбърн. Идеята – да се покаже връзката между човека и природата – в частност птиците, за да си зададем въпроса как живеем и усвояваме ли нещо от уроците на природата.
Интересен като предизвикателство е пърформънсът, който ще покаже в художествената галерия „Б. Георгиев“ Иво Димчев в партньорство с Франц Вест. Експериментът носи заглавието I-ON и е с начален час 21,30. Иво Димчев е хореограф и изпълнител, който, казват критиците, умело съчетава пърформанс, театър, музика и визуални изкуства. В спектакъла, който ще ни представи, Димчев чрез глас, музика и танц изследва скулптурите на Франц Вест – австрийски визуален артист, удостоен с наградата „Златен лъв“ за цялостно творчество. Интересен експеримент.
Две са постановките, гвоздей в програмата на феста утре. От 19 ч. на  Основна сцена е постановката „Възвишение“ на пловдивския драматичен театър, режисьор е Иван Добчев. Романът „Възвишение“, наричан от някои енциклопедия на българското възраждане, ни пренася в едни отминали времена, в които една нация надига глас в битка за свобода и човешка справедливост. Режисьорът се вглежда в образа на революционера чрез двама от персонажите си, приятели на Димитър Общи, участвали в Арабаконашкия обир. Ще напомним само, че Иван Добчев е носител на награда „Икар“ 2014 за режисура, а Бойко Кръстанов е носител на награда „Аскеер“ 2014 за изгряваща звезда. В ролите ще видим още Красимир Василев, Асен Блатечки, Ивайло Христов, Петър Тосков, Венелин Методиев, Христо Пъдев, Станислав Ганчев, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Тихомир Кутев, Симеон Алексиев, Красимир Доков, Иво Танев, Анди Райчев, Русалина Чапликова, Елена Кабасакалова, Лазарина Коткова, Светлана Мановска, Радина Думанян и Екатерина Георгиева.
Втората постановка от класическия театър утре е „Канкун“ на ДТ „Стоян Бъчваров“. Ще я видим от 19 часа на сцена „Филиал“. Няма да е пресилено да се каже, че тази пиеса за отрицателно време се превърна в хит на варненска сцена, привлича публика, а коментарите по адрес на творбата не стихват. Главно по две причини. Първо, пиесата на Жорди Галсеран – интерпретация на режисьора Стилиян Петров, разказва една много човешка история, наглед съвсем обикновена. И, второ, овации обират силните актьорски превъплъщения в лицето на Стоян Радев, Биляна Стоева, Даниела Викторова, Пламен Димитров и Гергана Арнаудова.
В случката, започнала някак всекидневно, нещата така странно и загадъчно се обръщат, смесват се истина с фантазия, реалност с илюзия и до края зрителят остава с висящия въпрос: кое всъщност е и какво точно е. В пиесата има и хумор, има и тъга, има радост, има и болка. Персонажите уж общуват съвсем обикновено помежду си, а непрекъснато задават негласни въпроси: какво се случва с нас и какво би могло да се случи, ако нещата бяха станали по друг начин в определена ситуация, що е то приятелство, какво е любов, а какво е случайността? Така се завихрят чувствата и емоциите на сцената – в лицето и на мъжките, и на женските персонажи, че няма време за глътка зрителски отдих. Към всичко това добавяме оригиналните костюми и декор, музиката на Петя Диманова, отличена с „Аскеер“ 2014, както и награда „Икар“ 2014 за сценографията на Венелин Шурелов. Биляна Стоева пък грабна награда „Варна“ за ролята си на Ремей в „Канкун“. Целият спектакъл също взе награда „Варна“.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна