IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
14:45 | 9 юни 2014
Обновен: 15:43 | 15 април 2024

4 акцента в афиша на „Варненско лято“ утре

4 акцента в афиша на „Варненско лято“ утре

По материала работи: Борис Проданов
4 акцента в афиша на „Варненско лято“ утре

Четири акцента са залегнали в програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ утре. В основната програма на българската селекция от 19,30 ч. на Основна сцена ще видим постановката на театър „София“ „Госпожа министершата“ от Бранислав Нушич. Варненската актриса Лилия Маравиля се превъплъщава в образа на главната героиня в пиесата – Живана Попович. За ролята си Маравиля е удостоена с награда „Икар 2014“ за главна женска роля.
Макар и писана през 1931 г., комедията на Нушич е актуална и днес, тъй като темата власт и политика е вечна. Особено когато става дума за съпругата на новоизлюпен политик, която пробва с всякакви средства да се превърне от обикновена жена в дама от „голямото добро утро“. На Лилия Маравиля успешно партнират Дария Симеонова, Асен Мутафчиев, Юлиян Рачков, Николай Върбанов, Симона Халачева, Борис Георгиев, Антон Григоров, Юли Малинов, Мария Статулова, Невена Калудова, Майа Остоич и Ириней Константинов.
От 20 ч. на сцена „Филиал“ ще се завърти „Хората от Оз“ от Яна Борисова - постановка от паралелната програма на фестивала. Яна Борисова е носител на наградата „Икар 2014“. Пиесата е сценична реализация на режисьора Галин Стоев с участието на Цветана Манева, Радена Вълканова, Стефан Вълдобрев, Атанас Атанасов и Вежен Велчовски. За въплъщението си в „Хората от Оз“ Атанас Атанасов е носител на награда „Аскеер 2014” – за поддържаща мъжка роля.
В салона на Държавния куклен театър от 18,30 ч. можем да видим постановката на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ „В открито море“, също от паралелната програма на фестивала. Четвъртият акцент в програмата е „Вишневи сестри“ - постановка на Университетския театър при НБУ. Пиесата е от 17 ч. в художествената галерия „Б. Георгиев“.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна