IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
16:47 | 9 юни 2014
Обновен: 18:06 | 20 април 2024

С история без думи провокира Кукленият театър

С история без думи провокира Кукленият театър

По материала работи: Борис Проданов
С история без думи провокира Кукленият театър

Първият въпрос, който си задава човек, като види „Мълчаливи предания“ на Варненския куклен театър, е как. Как екипът е успял за 4 месеца да доведе до съвършенство изключително сложната хореография? Как актьорите се раздават на ръба на физическите си предели, без да търсят слава? Как е успял режисьорът да съчетае сложна хереография, многопластова музика и съвременни ефекти в една магична история. А отговорът идва сам – всички знаем за нашия Куклен театър, за таланта и всеотдайността на неговите актьори, за труда, упоритостта и любовта, с които се създава всяко едно представление.
Аудио-визуалният спектакъл „Мълчаливи предания“ е неговият най-нов проект. Предпремиерата бе на 23 май, а премиерата беше в рамките на програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ на 7 юни.
Автор и режисьор е Боян Иванов, сложната хореография е дело на Татяна Соколова, сценограф е носителят на награда „Икар“ Свила Величкова. Музиката, която съвършено допълва историята и сякаш е писана само заради спектакъла, е дело на група Irfan. Впечатляващите визуални ефекти са на Тодор Тодоров. На сцената видяхме Евгения Василева, Стоян Стоянов, Веселина Калчева, Боян Стоянов, Екатерина Василева, Росен Радев, Диана Цоловска и Вера Стойкова.
Както обикновено салонът бе пълен и има защо. Едночасовото представление разказва история в два свята – в този на обикновените, на порядките и в онзи на самодивите, на свободата. Въпреки че в центъра е млад момък, сюжетът категорично бяга от усещането за приказност. Това, което витае през цялото време, е магичността. А онова, което не може да не те зачуди, е историята, разказана без думи, без диалог, само във великолепна хореография, актьорска игра, музика и сценични ефекти. „Мълчаливи предания“ ни запознава с мъж, който отчаяно иска да има нещо различно. Той открива вълшебния свят на самодивите и с насилие отнема магическата дреха на едната от тях. Така тя става негова жена. Въпреки че първоначално не може да се впише в новия си свят, самодивата след време се превръща в една от всички обикновени жени, ражда и дете. Виждайки, че съпругата му вече не е различна, и искайки отново да я види като самодива, в момент на доверие мъжът й връща магическите дрехи. Желанието да си върне предишната свобода обаче надделява и невестата отново изчезва във вълшебния свят на самодивите. Въпросите, които засядат на гърлото, са за нашите желания, за това кое можем да имаме, за избора и най-вече за свободата.
„Мълчаливи предания“ разказва без думи история с много пластове, изводи и събужда у всеки скрито съкровено желание за истинска свобода.

Деница Литарска

Коментари

Новини Варна