IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Култура
06:43 | 8 август 2014
Обновен: 20:36 | 28 март 2024

Международен екслибрис конкурс започва във Варна

Международен екслибрис конкурс започва във Варна

По материала работи: Златина Добрева
Международен екслибрис конкурс започва във Варна

От днес до 6 септември във Варна ще се проведе първото издание на Международния екслибрис конкурс. Събитието се организира от Арт галерия "Ларго" и се реализира с финансовата подкрепа на община Варна като част от програмата, подкрепяща кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019.
Варна си извоюва световно име в областта на графичното изкуство още от 1981 г., когато се провежда първото издание на Международното биенале на графиката. Този престижен форум, както и ярките представители на варненската художествена гилдия, творяща в областта на графичните изкуства, с времето създават на Варна имиджа на българската столица на графиката. Опирайки се на тези традиции, целта на организатора на Международния екслибрис конкурс е да даде своя принос за популяризирането на графичните техники сред ценителите на изящните изкуства.
Екслибрисът представлява миниатюрна графика. Наименованието идва от латинския израз „ex libris“, което буквално означава „из книгите на…“. В зората на създаването им първите екслибриси са представлявали гравиран или печатен знак, който бил отпечатван на вътрешната страна на корицата на книгата и служел за ясно обозначаване на собственика й. В миналото екслибриси са поръчвали собствениците на луксозни библиофилски издания и на големи колекции от книги. Задължителни елементи на този вид малка графика са текстът „ex libris“, името или инициалите на човека или институцията, за когото е сътворена творбата и графично изображение, което най-често е свързано с личността, интересите или характерна черта на поръчителя. Поради естеството на своето първоначално предназначение – да бъде поставян в книги, се е наложил размер на екслибриса максимум до 20/20 см. От тук идват сложните задачи, които стоят пред художниците, работещи в областта на това миниатюрно изкуство. Ограничени от размера, от характерните черти на човека, на когото е посветен екслибрисът, творците трябва да изпълнят специфичните изисквания и едновременно с това да могат да изразят творческата си идея, да намерят и вплетат най-подходящия шрифт, с който надписът да стои леко и елегантно и да се вписва хармонично в рисунъка на творбата. По тази причина само изключително добри художници, майстори-рисувачи, артисти с тънък усет за детайла и развит психологизъм, както и с богато въображение, могат да работят в областта на екслибриса.
В средата на миналия век популярни стават т. нар. „колекционерски” екслибриси. Те вече не служат за обозначаване на собственика на книгата, а се поръчват от страстни колекционери на екслибрис, които ги разменят помежду си. По някои предположения в момента в света има около 15 000 колекционери на екслибрис. Тези колекционери се борят за възможността да си поръчат свой екслибрис от най-добрите художници и често чакат с месеци и дори години, за да им дойде редът за изпълнение на тяхната поръчка. Трябва да сме горди, че сред около стотината най-известни и най-търсени в света майстори на екслибриса има изключително силна и ценена група български художници. Известни български графици — автори на екслибриси са Румен Скорчев, Стоимен Стоилов, Юлиан Йорданов, Димо Колибаров, Онник Каранфилян, Христо Керин, Веселин Дамянов-Вес, Христо Найденов, Робърт Баръмов, Мая Чолакова и др. Интересен факт е, че в последните години най-талантливите художници, работещи в областта на миниатюрната графика са от страните от бившия Източен блок – Русия, Полша, Чехия, Беларус, Украйна, България. Най-запалените колекционери пък са от Западна Европа – Швейцария, Германия, Италия, Холандия, Франция.
За конкурса във Варна, чийто директор е известният български художник и майстор на екслибриса Юлиан Йорданов, бяха поканени да участват творци от цял свят, без ограничение по образование и професионално занимание. Творби за участие изпратиха 188 участника от 36 държави от 5 континента.
Председател на журито ще бъде проф. Хасип Пекташ от Турция, декан на Департамента по визуални комуникации на факултета по изящни изкуства на Işik Университет, Истанбул, председател на Истанбулското екслибрис общество. Членове на журито са Венцеслав Антонов, директор на Международното биенале на графиката във Варна, директор на графичния кабинет на ГХГ „Борис Георгиев” Варна, Анна Тихонова от Беларус, която е завеждащ Природонаучния и изложбения отдел на Музея за модерно изкуство в Минск и куратор на неговата екслибрис колекция, Димо Миланов, варненски художник и съосновател на конкурса и Нели Вълчева, мениджър на галерия "Ларго".
Селектираните от журито творби ще участват в изложба в галерията от днес до 6 септември.
По време на церемонията по откриването на изложбата днес ще бъдат обявени победителите и наградените в конкурса артисти. До края на месеца публиката ще може да гласува за своя фаворит сред участващите творби на сайта на конкурса: www.exlibris-competition-varna.org, а победителят в конкурса за наградата на публиката ще бъде обявен на церемония по закриването на изложбата на 5 септември.

Коментари

Новини Варна