IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
15:41 | 2 септември 2014
Обновен: 20:23 | 24 април 2024

Хърватски творци идват за Международния театър на поезията

Хърватски творци идват за Международния театър на поезията

По материала работи: Слав Велев
Хърватски творци идват за Международния театър на поезията

Четирима именити творци от Хърватия пристигат днес във Варна, за да се включат в поредното издание на Международния театър на поезията. Спектакълът е довечера от 20 часа в двора на храма „Св. Архангел Михаил“, а организатор на проявата е Славянската академия съвместно с духовно-просветния център към храма. Гостите от Хърватия са водени от поета Божидар Петрач, председател на Съюза на писателите. Освен него свои творби в спектакъла ще представят Емерика Биач, Ружица Финдори и Якша Фиаменго. Имиджа на родната поетична школа ще защитават творци от Варна и страната.

„Идеята на тазгодишното издание на Международния театър на поезията е да се разкрият двете страни на духовното – вярата и изкуството като вяра. Театърът, който тръгва от Варна и ще има издания още в Шумен и Балчик, е под наслов „Ангелът над нас“. Творбите търсят измеренията на понятията Човек – Бог, Земя – Небе, Добро – Зло, Видимо – Невидимо. Театърът е една синтезирана форма, вече патентована от Славянската академия“, сподели поетесата Елка Няголова.

Тя припомни, че миналата година се е състояло първото издание на театъра на поезията – на Аладжа манастир, и с участието на творци от Латвия, Русия, Украйна, Хърватия, Сърбия, Чехия, Македония.

„В тези спектакли участват различни изкуства, затова е много важна атмосферата. Знаете какво духовно въздействие имат скалите на Аладжа манастир. Духовна атмосфера има и в двора на храма „Св. Архангел Михаил“, на който сме се спрели да бъде тазгодишната сцена“, допълни Елка Няголова.
В театърана поезията довечера ще се включат още солистката на варненската опера Бойка Василева и хорът „Св. Йоан Златоуст“ с диригент Сълзица Николова.

„Мнозина днес си задават въпроса кому е нужна поезията, трябва ли да се чете това писано слово. Ще напомня една мисъл на поета Евгени Евтушенко. Той казва „Поетите са пророци на бъдещето“. Щом намират време за поезия днес, значи това са хора, които се отличават в забързания свят, в който живеем. Затова е важно да чуем гласа им. В днешно време е много важно да се поставят въпросите за културата на нацията“, сподели отец Василий Шаган, ръководител на духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“.

ЮЛИЯН АТАНАСОВ

Коментари

Новини Варна