IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
18:23 | 3 септември 2014
Обновен: 20:09 | 23 март 2024

Ф. Зидаров: Комиксът е жив въпреки финансовия недоимък

Ф. Зидаров: Комиксът е жив въпреки финансовия недоимък

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ф. Зидаров: Комиксът е жив въпреки финансовия недоимък


Изкуството на комикса е живо въпреки финансовия недоимък, въпреки издателската бъркотия, въпреки това, че пазарът като че ли не го диктува. Но истинските големи събития се диктуват точно от естетически необходимости и процеси. Това каза художественият критик Филип Зидаров преди официалното откриване на "София Комикс Експо 2014", предаде БГНЕС. Много цветни и дори черно-бели истории, създадени с въображение и майсторство от художници от България и десетки страни по света, са събрани в изложбените зали на Шипка 6. Още от средата на миналия месец галерията събира любопитните погледи на своите посетители. Те могат да видят майсторството на комикс изображенията до 15 септември. Организаторите на "София Комикс Експо 2014" са от Съюз на българските художници и "Проектът Дъга".
Над 1200 произведения на над 100 художника от около 17 държави са събрани в този световен форум на изкуство, което до скоро се е смятало едва ли не за умряло в България след края на списание "Дъга". Списание, което е малко познато на най-младото поколение, защото излизаше у нас между 1979 и 1992 година. Филип Зидаров подчерта, че българските организатори са направили световно събитие и по начин, по който много добре се отнася със съвременното мислене, със съвременната публика, дори с най-младата, която не помни списание "Дъга". Той подчертава и че тази изложба е организирана с ентусиазма на международни участници, които превръщат форума в една възможност това изкуство в България отново да намери своите издатели, своите спонсори.
Докато съществуваше списанието, т. нар. български комикс се занимаваше главно с "български теми" - исторически, дидактически и т. н., като че ли в противовес на изключителната популярност на американския, на европейския комикс. Така или иначе резултатът е изкуство – художествен продукт и затова аз мисля, че онова, което се показва в момента точно е белег, че това е едно международно изкуство в най-директен план. То занимава интереса на една публика, която далеч не е само национална, каза критикът. Той посочва и че това е публиката, която има достъп до интернет, до литература до ТВ, до всичко, което се случва около нас и което мечтаем да ни се случи като приключение, история.
Героите на комиксите са животът. Ние сме героите, всеки един в един момент става герой на онова, което може да си представи или което смята, че е живял, каза Филип Зидаров. А на комикса в България днес му трябва издател, за да добие същата популярност като от времето на сп. Дъга. Трябват му институции или спонсори, които да направят възможно излизането на комиксови книжки, на комискови списания, защото търсене за такъв продукт ще има, интерес виждаме в залите дори през летния месец, каза критикът и посочи, че в много други държави по света финансирането на създаването и издаването на комикс е нещо като държавна политика, то се поддържа от държава, министерство, културни институции, каза критикът. Той подчерта, че има надежда и че тази изложба ще размърда страстите в България по такъв начин, че и това да стане възможно. Тази година Антон Стайков взе наградата за развитието и на популяризирането на българския комикс за книгата му "Кратка история на българския комикс".

Коментари

Новини Варна