IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
18:28 | 3 септември 2014
Обновен: 20:24 | 24 април 2024

Златка Декова разгръща времето в картини

Златка Декова разгръща времето в картини

По материала работи: Юлиян Атанасов
Златка Декова разгръща времето в картини


Изложба живопис на Златка Декова – Пентова, ще бъде открита днес в 18,30 ч в галерия „Арт Маркони“. Експозицията носи обединяващото заглавие „Разгърнато време“.
„Стилът на Златка Пентова позволява въображението да освети и най-отдалечените пространства на съзнанието, да прелива деликатно в студени и топли тонове, да докосва и рисува елегантно детайли, които ненатрапчиво подсказват началото на едно пътуване“, казва арт мениджърът Ваня Маркова.
„Времето може да тече като бурна река, да е спряло, да е безвремие... Аз съм човек, който здраво стъпва на земята. Обичам да надничам в прозорците на старите къщи, но навътре. Рисуването е самотен процес, в който творецът преди всичко отговаря на собствените си въпроси, но всяка творба е и комуникация, покана за общуване. С картините си давам материал за ръзмисъл. Случва се хората да видят в творбите ми неща, които със сигурност не съм рисувала и не са били в мисълта ми. Абстракцията за мен не е бягство от реалността. Считам себе си за добър рисувач и не прикривам липса на професионализъм. За мен абстракцията е СВОБОДА“, казва художничката.
Златка Декова – Пентова, е родена на 9 декември1957 г. в с. Крушовица, област Враца. Завършва Националната художествена гимназия в София, а по-късно Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”, факултета по изящни изкуства, специалност графика при проф. Никола Хаджитанев. Работи в областта на рисунката, колажа, пастела и маслената живопис.
Снимка zl1

Коментари

Новини Варна