IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
06:11 | 11 септември 2014
Обновен: 20:25 | 24 април 2024

Два пълнометражни филма показват днес на световния анимационен фестивал

Два пълнометражни филма показват днес на световния анимационен фестивал

По материала работи: Златина Добрева
Звездно жури ще оценява филмите на световния фестивал

Два пълнометражни филма ще бъдат излъчени днес в рамките на 10-ия Световен фестивал на анимационното кино. От 13,30 ч. в зала 1 ще се завърти “Истината падна”, определян от критиката като един различен документален филм за несправедливостите в американската правораздавателна система. От 20,30 ч. пак в зала 1 е “Момчето и света” от Бразилия, награден тази година на най-престижния анимационен фестивал – „Анеси“, Франция. Филмът разказва за едно момче, което, измъчвано от отсъствието на баща си, решава да напусне селото си и открива фантастичен свят, в който властват животни-машини и странни същества. Една необикновена анимация, създадена чрез разнообразни художествени техники, която разкрива проблемите на съвременния свят през очите на едно дете.
В зала 1 от 12 ч. е прожекцията на “Маккинън и Сандърс: Студио за модели” - документален филм за легендарното британско студио за анимация, работило по редица филми на Тим Бъртън и Уес Андерсън.
От 17,30 до 19 ч. в голямата зала са втората и третата късометражна състезателна програма.
Кино ще има и в зала 2 на ФКЦ. От 13,30 и от 14,30 ч. е програмата съответно на двама от официалното жури. Ще бъдат показани филми от творчеството на Флоранс Миай (Франция) и Михаил Алдашин (Русия). Пак там от 15,45 е лекцията на визуалния артист Мисахико Курашима от Япония, а от 16,30 лекция на тема „Писане чрез движение“ ще изнесе Жорж Сифианос, Франция.

Коментари

Новини Варна