IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
05:48 | 19 септември 2014
Обновен: 20:26 | 24 април 2024

Премиерът откри първата у нас изложба с творби на Микеланджело

Премиерът откри първата у нас изложба с творби на Микеланджело

По материала работи: Златина Добрева
Премиерът откри първата у нас изложба с творби на Микеланджело

Премиерът проф. Георги Близнашки откри първата за българската публика изложба с творби на Микеланджело Буонароти, които ще бъдат изложени до 15 декември в Националната художествена галерия в столицата. Експозицията е по повод 450 г. от смъртта на гениалния творец.
Проф. Близнашки изрази благодарност на организаторите на изложбата за възможността българските почитатели на изкуството да се докоснат до безценното ренесансово наследство на големия италиански майстор. „Ние, българите, също имаме да споделим твърде много и се надявам примерът на изложбата да бъде вдъхновение по-активно да споделяме нашето многовековно културно-историческо наследство“, заяви министър-председателят в приветствието си към домакините, организаторите и гостите на изложбата, сред които бяха министърът на културата Мартин Иванов, посланикът на Италианската република у нас Марко Контичели, както и директорът на „Каза Буонароти“ във Флоренция д-р Пина Раджониери.
„Както ние, българите, така и италианците, можем да се гордеем с нашата история, култура и с нашия принос в европейската културна съкровищница. Надявам се, че по-често ще можем да се радваме на високото изкуство на световните творци и съм сигурен, че изложбата ще има огромен успех. Благодаря на всички за този безценен дар на духа“, каза още премиерът проф. Георги Близнашки на церемонията за откриването на изложбата „Рисунки на Микеланджело от “Каза Буонароти” във Флоренция“.

Коментари

Новини Варна