IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
11:33 | 23 септември 2014
Обновен: 20:55 | 17 април 2024

Милко Божков подреди парижки творби в две галерии

Милко Божков подреди парижки творби в две галерии

По материала работи: Златина Добрева
Милко Божков подреди парижки творби в две галерии

В две галерии подреди работи от парижкия си период художникът Милко Божков. Експозициите бяха официално открити снощи в A&G Art Meeting и галерия 8. В тях творецът събира Париж през 1982 г. и през 2014 г. и времето, изминало между тези години. Историята започва през 1982 г., когато художникът заминава на кратък творчески престой в City des arts. През февруари тази година Българският културен център в Париж го кани да направи изложба. След това посещение Милко Божков създава нови картини, които могат да се видят в галерия A&G Art Meeting. Към изложбите се прибавя и едно литературно четене на текстове, написани от самия автор. В книгата „Ей там“ – бутиково артистично издание, са включени 9 текста по 9 картини на автора.
Цикълът Pariscope дава име на изложбата в A&G Art Meeting. Тя включва 13 картини, 2 от които с размери 130/97 см – Pont Neuf и „Разходка в Тюйлери“. Цикълът Pariscope е от 7 картини, върху които зрителите могат да прочетат бележките на Милко Божков – впечатления, спомени. Там зрителят може да се разходи из музея “Орсе”, Пинакотеката на Париж, център „Помпиду“, музея в Оранжерията. В останалите 4 най-малки картини (44/49 см), зрителят ще види лунната пътека или дъждът над градините Тюйлери и ще усети чувството за хумор на автора, вложено в заглавието на една от работите: „Милко Божков се възхищава на Пикасо и Стоян Цанев“.
Божков не натрапва на зрителите усещането си за Париж с буквални изображения. Неговата представа е много личен поглед към сгради, културни забележителности, улици и живота в Париж. Затова и картините в изложбата са разнообразни като стил и техники, включително конец и рисунка върху стъклото на картината.
Изложбата на Милко Божков в A&G Art Meeting може да се види до 11 октомври, когато ще бъде закрита с концерт на Надежда Гущерова и Пламен Павлов.
В галерия 8 експозицията е под надслов PARISCOPE 1982 и включва 20 рисунки от парижкия скицник от 1982 г., две живописни творби от същата година.

Коментари

Новини Варна