IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Култура
12:03 | 25 септември 2014
Обновен: 13:13 | 24 април 2024

С конференция почитат паметта на проф. Велко Тонев

С конференция почитат паметта на проф. Велко Тонев

По материала работи: Златина Добрева
С конференция почитат паметта на проф. Велко Тонев

Научна конференция и експозиция в Музея на Възраждането ще почетат паметта на проф. дин Велко Тонев, един от най-видните изследователи на Българското Възраждане и пръв уредник на варненския Музей на Възраждането. Проф. Тонев си отиде от този свят преди 10 години. В негова памет и за да се напомни отново за делото му, днес от 10 часа в зала „Одесос“ на Археологическия музей ще започне научна конференция. В нея ще участват със свои лекции учени историографи от Великотърновския университет, Варненския икономически университет, Университета по библиотекознание, Института за балканистика, РИМ – Варна, РИМ – Велико Търново, СУ „Климент Охридски“, РИМ – Габрово, НАОП „Н. Коперник“ – Варна, и др.
В 17 ч. в Музея на Възраждането (ул. „Л. Заменхоф“ 21) ще бъде открита изложба, посветена на проф. Тонев.
„Сбирката включва близо 50 експоната – лични вещи, трудове, снимки и ръкописи на проф. Тонев. Те са дарени от семейството на учения на нашия музей и са част от архива ни“, каза за „Черно море“ Кольо Хубенов, уредник в Музея на Възраждането.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна