IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
17:14 | 29 септември 2014
Обновен: 12:37 | 13 април 2024

Международно жури ще оценява филмите на „Златната роза“

Международно жури ще оценява филмите на „Златната роза“

По материала работи: Ставри Таргов
 Международно жури ще оценява филмите на „Златната роза“

Международно участие в журито ще има за първи път във фестивала на българския игрален филм „Златната роза“, обявиха организаторите. 32-рото издание на феста е във Варна от 11 до 17 октомври, а петчленното жури се оглавява от Емил Христов, режисьор на носителя на „Златна роза“ на 31-вото издание на фестивала “Цветът на хамелеона”. Христов е познат на зрителите като оператор на филмите “Аз, графинята”, “Дневникът на един луд”, “Закъсняло пълнолуние”, “И Господ слезе да ни види”, “Изпепеляване”, “Шивачки”, “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, “Дзифт”, “Love.net”.
Чуждестранното участие в журито е от трима членове. Родената в Любляна словенка Дуня Клеменц е продуцент, носител на „Оскар“ за чуждоезичен филм за „Ничия земя“. Лентата е спечелила над 60 награди по цял свят (Кан, “Златен глобус”, Европейски филмови награди и др.). Кинокритикът Жан-Франсоа Буржо от Франция е директор на международния кинофестивал за средиземноморски и черноморски филми „Синемед“. В продължение на 40 години завежда културния отдел на голям всекидневник в Южна Франция. От Германия идва Юлек Кеджерски – дистрибутор и продуцент, директор на професионалната платформа “Манхайм мийтинг плейс” (Mannheim Meeting Place). От 1980 г. се занимава с филмова дистрибуция, включително и във Filmnet Pay-Tv за скандинавските страни и Бенелюкс.
Българското участие в журито допълва Кристина Стоянова, кинокритик и изследовател. Тя е доцент в катедрата по кино към университета „Реджайна“, Канада.
Комисията, която оценява филмите, ще връчи 11 награди: „Златната роза“ за най-добър пълнометражен и най-добър късометражен филм, специална награда на Варна, приз за най-добър режисьор, най-добър сценарист, оператор, най-добра актриса и актьор, приз за режисьорски дебют, 2 диплома за конкретни индивидуални постижения. Ще бъдат дадени и още две награди - на публиката и на акредитираните журналисти.

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна