IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
16:05 | 30 септември 2014
Обновен: 20:27 | 24 април 2024

От утре Варна е куклена сцена

От утре Варна е куклена сцена

По материала работи: Борис Проданов
От утре Варна е куклена сцена

С уличен театър „Кукли и клоуни“ от 10 ч. на студенти на проф. Жени Пашова от НАТФИЗ утре Варна се превръща в куклена сцена. В 10,30 ч. на сцената на ДКТ – Варна, се открива официално 16-ото издание на Международния куклен фестивал „Златният делфин“. В дните до 7 октомври на 4 сцени в морската столица ще си дадат среща трупи от 9 държави, които с 18 свои постановки ще спорят за голямата награда на феста. Представленията са в две категории – за деца и за възрастни, а таланта си във Варна ще демонстрират актьори от Испания, Грузия, Корея, Италия, Гърция, Португалия, Израел, Франция и България. В съпътстващата програма се включват още Полша и Тайван.
Имиджа на родната школа ще защитават 9 театъра - Държавен куклен театър - Бургас, Столичен куклен театър – София, Театър „Ателие 313” – София, Държавен куклен театър – Сливен, Държавен куклен театър – Видин, Държавен куклен театър – Варна, Държавен куклен театър – Стара Загора, Държавен куклен театър – Пловдив. 12 представления в програмата са за деца, 8 – за възрастни (две са от съпътстващата програма).
Варненската трупа ще се представи с 3 постановки - „Малки вълшебници“ за деца и „Професия лъжец“ и „Мълчаливи предания“ - за възрастни. Ще припомним, че „Професия лъжец“ на режисьора Теди Москов получи награда ИКАР 2014 за най-добър спектакъл на сезона.
През годините варненският фестивал, който се е превърнал в една от емблемите на културния живот в морската столица, печели все по-голяма световна популярност. Доказателство за това е фактът, че тази година интерес към проявата са изявили 135 театрални трупи от 38 държави, които са се включили в ситото на селекцията със 160 предложени спектакли. Селектирани са 15 трупи, които ще се състезават за голямата награда - статуетката „Златният делфин“. Тя се връчва и в двете категории - за деца и за възрастни.
Домакините очакват повече от 190 участници и гости на фестивала, сред които ще бъдат членовете на международното жури Ремо Мелони от Италия и Шу Минг от Тайван. В журито ще влязат още театралният критик Никола Вандов, композиторът Нелко Коларов и сценографът Тодор Игнатов. Секретар на журито ще бъде Ина Божидарова от Министерството на културата.
Спектаклите от програмата на фестивала ще се играят на четири сцени в града - зала Куклен театър, Драматичен театър „Стоян Бъчваров” - сцена „Филиал“, Градската художествена галерия и Grand Mall. Ще има и улични представления - на лятната сцена на Кукления театър.
В настоящото си издание кукленият фестивал ще почете 450-годишнината от рождението на Шекспир. Три спектакъла идват с това посвещение – френско-испанската копродукция на „Aрп aн Перигор“ и „Ла Мар де Марионетас“ – „Дъщерята на Шекспир разказва своя сън в лятна нощ“, постановката на Държавен куклен и младежки театър – Батуми, Грузия – „Цветна мъгла на морския бряг“ по мотиви от „Ромео и Жулиета“ и спектакъла на Столичен куклен театър – „Бурята”.
Първото представление от конкурсната програма е днес от 11,30 ч.на сцената на ДКТ – Варна, „Басни по Лафонтен“ на ДКТ – Бургас.
В дните на фестивала във фоайето на Кукления театър ще бъде експонирана изложба на традиционни азиатски кукли на театри от Южна Корея и Тайван, а в Музея на куклите ще се проведе уъркшоп за деца на тема „Рисуван театър“ на театър „Яворски“ от Полша. Сценографска изложба на студенти от НХА ще бъде открита утре в художествения музей „Георги Велчев”, където след това ще бъде представена книгата на проф. д-р Васил Рокоманов „Куклена сценография за вълшебна приказка”.
Международният куклен фестивал „Златният делфин” се организира от сдружение с нестопанска цел „Златният делфин“ и Държавен куклен театър – Варна, с подкрепата на Министерството на културата и община Варна и се провежда под егидата на кмета на Варна Иван Портних. Медийна група „Черно море“ е сред медийните партньори на форума.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна