IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Култура
06:21 | 1 октомври 2014
Обновен: 14:39 | 25 март 2024

С „Трубадур“ днес честват 25 г. сценична дейност на Бойка Василева

С „Трубадур“ днес честват 25 г. сценична дейност на Бойка Василева

По материала работи: Златина Добрева
С „Трубадур“ днес честват 25 г. сценична дейност на Бойка Василева

Днес, когато светът отбелязва Международния ден на музиката, Държавната опера — Варна, ще отпразнува две важни дати в живота и творческата биография на световноизвестното мецосопрано Бойка Василева. В спектакъла от Джузепе Верди, посветен на нейната 25-годишна сценична дейност и кръглата й 50-годишнина, именитата певица ще изпълни ролята на Азучена.
Бойка Василева е завършила Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Специализира първо в Алден Бизен – Белгия, после във Флоренция при италианския баритон Джино Беки, а през 1989 г. – в Римската академия за изкуства и култура при маестро Борис Христов. Носител е на III награда от конкурса „Светослав Обретенов” през 1986 г. и II награда и две специални награди от конкурса за млади оперни певци в Адрия – Италия. Вече повече от четвърт век е солистка на Варненската опера. Гастролирала е на сцените на редица оперни театри в Гърция, Турция, Русия, Театър „Одеон” в Париж, Кралския театър в Амстердам, Театър „Колосео” в Лисабон и др. Репертоарът й включва Дорабела от „Така правят всички” и Марцелина от „Сватбата на Фигаро” на Моцарт, Амнерис от „Аида”, Фенена от „Набуко”, Улрика от „Бал с маски”, Азучена от „Трубадур”, Мадалена от „Риголето”, Емилия в „Отело”, Персиозила от „Силата на съдбата”, Мисис Куикли от „Фалстаф” на Верди, Кармен и Мерцедес от „Кармен” на Бизе, Йокаста от „Едип цар” на Стравински, Сантуца, Лола и Лучия в „Селска чест” на Маскани и др. Бойка Василева е предпочитан изпълнител за кантатно-ораториални произведения. Многократно е изпълнявала соловите партии в „Реквием“ на Моцарт, „Реквием“ на Верди, Девета симфония на Бетовен и др. Заедно със Страцимир Павлов и Стоян Роянов реализира нетрадиционни концерти „Испанска страст” и „Френска импресия” – стилово смесване на класически песни с джаз. През есента на 2012 г. реализира и проекта „Сив сокол се в небе вие” - концерт от български народни песни, обработени от Добри Христов, Панчо Владигеров и Парашкев Хаджиев.
През юли т.г. Бойка Василева се представи успешно в две роли – на графиня дьо Коани и Мадлон в премиерния спектакъл на операта „Андре Шение” от У. Джордано. В Опера в Летния театър Бойка създаде един впечатляващ образ на Емилия в премиерния спектакъл на „Отело” от Верди.

Коментари

Новини Варна