IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
13:53 | 2 октомври 2014
Обновен: 15:37 | 13 април 2024

Публиката аплодира 10 минути „Приказка за скитника-крал“

Публиката аплодира 10 минути „Приказка за скитника-крал“

По материала работи: Златина Добрева
Публиката аплодира 10 минути „Приказка за скитника-крал“

Това, че на международния куклен фестивал „Златният делфин“ няма да има място за скука, се знае от всички, които обичат вълшебното изкуство. Така е било в досегашните издания на феста, така е и сега. Денят си личи от заранта. Днес публиката аплодира 10 минути нонстоп едно великолепно представление на Столичния куклен театър „София“. „Приказка за скитника-крал“ е постановка за деца над 6 г., но няма да е пресилено да кажем, че е предназначена за всички възрасти. Режисьорката Катя Петрова е изпипала всичко до последния детайл. На основата на три весели истории, разказани от трима детективи, на сцената се вихрят какви ли не щуротии, свързани с пътувания, преследвания, залавяния, все пречупени през призмата на смеха (предизвикан не само от ситуациите и поведението на персонажите, но и от свежите текстове на Карел Чапек), на излючително оригиналните сценографски решения, на едни прекрасни актьори – карето Румен Гаванозов, Станимир Гъмов, Румен Угрински и Георги Спасов.
„В „Приказка за скитника-крал” искаме да представим една различна гледна точка към света – тази на клоуна. Героят Франтишек Крал е по детски влюбен във всичко, свободен, любопитен, човеколюбив, беззащитен, щедър от любов и търпение – бяла врана сред другите хора. Случи ли се да срещнете такъв човек, достатъчно е само да ви погледне и на вас ви се струва, че ви е казал нещо хубаво“, казват авторите на спектакъла. Свежият хумор, който блика на сцената,  разнообразните изразни средства, клоунадата, анимацията на предмета правят постановката наистина увлекателна и много забавна. Заслужени аплаузи!
Утрешната програма на фестивала започва в 12,30 ч. на сцената на ДКТ – Варна. Там ще се представи с детската си пиеса „Хънг-Бу Джан“ кукленият театър „Хает-Сал“ от Сувон, Корея. От 18,30 ч. в градската художествена галерия „Борис Георгиев“ театър „Барути“ от Атина ще покаже „Моменти“, спектакъл за възрастни. От 20,30 ч. на сцената на кукления театър Столичният куклен театър „София“ ще представи постановката си за възрастни „Бурята“.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна