IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
06:25 | 3 октомври 2014
Обновен: 10:17 | 25 април 2024

Селма Тодорова търси измеренията на „Четирите елемента“

Селма Тодорова търси измеренията на „Четирите елемента“

По материала работи: Златина Добрева
Селма Тодорова търси измеренията на „Четирите елемента“

Изложба живопис открива днес от 18 ч. в галерия Le Papillon художничката Селма Тодорова. Експозицията е под наслов „Четирите елемента“. Изложените експонати са постигнати със средствата на акварелната техника и маслената живопис. Почитателите на нежната изразност и плавната игра на тонове и полутонове могат да се насладят на умелата й уверена четка, на силното въздействие на голямоформатните й пейзажи. Майстор на пейзажа и портрета, Селма има “любовно преклонение пред акварела - трудна, капризна и неуловима техника, която изисква пълно самоотдаване и контрол на таланта”. В акварелните творби спокойните и умерени багри преливат в един пълен с живот облик и оставят усещането за нежност, лиричност, лекота и безвремие. В маслените й платна наситеният цвят и просторът в сюжета препращат съзнанието на зрителя далеч и високо над ежедневния ни битовизъм. Светлината е основен формо- и цветообразуващ похват, и е водещото начало в изграждането както на портретните й творби, така и на поетичните й пейзажи.
Селма Тодорова е позната на Варна с изложбата си „Завръщане в Обетованата земя“, която беше показана с голям успех в Художествената галерия „Борис Георгиев“ през 2010 г.
Селма е художник, чийто търсения са в изключително широк спектър и в техническо, и в жанрово отношение. Тя еднакво обича пейзажа, портрета, голото тяло, многофигурните композиции.
На откриването довечера ще се насладите и на изпълнения на певицата Тория, дъщеря и модел на художничката.
Селма Тодорова е родена на 7 ноември 1962 г. в София. Завършила е НХГ “Акад. Илия Петров” през 1981 г. От 1983 до 1989 г. учи в НХА “Николай Павлович”. Завършва през 1989 г. специалност плакат в класа на проф. Иван Газдов. Член е на Съюза на българските художници.
Творбите на Селма се намират в частни колекции в България, Италия, Гърция, САЩ, Канада, Израел, Франция, Белгия, Германия, Македония, Сърбия, Русия и др., Министерството на културата, Народното събрание, Израелското посолство, галерии в страната.

Коментари

Новини Варна