IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
15:06 | 9 октомври 2014
Обновен: 20:16 | 11 май 2024

Новият нобелов лауреат по литература е неоткриваем

Новият нобелов лауреат по литература е неоткриваем

По материала работи: Ставри Таргов
Новият нобелов лауреат по литература е неоткриваем

Шведската академия и френските медии безуспешно се опитват да открият новия лауреат на Нобеловата награда за литература - френския писател Патрик Модиано, съобщиха световните агенции.

От парижкото издателство "Галимар", което издава последните му романи, също не са успели да се свържат с твореца.

"Не успяваме да се свържем с Патрик Модиано, въпреки че имаме неговия телефон", са казали от издателството. "Известно ни е, че и ръководството на Шведската академия не е успяла да установи контакт с Модиано, дори за да му каже радостната новина за награждаването му с Нобелова награда за литература", са казали от издателство "Галимар".
Към този момент нито един журналист във Франция не е открил писателя за интервю. Свързали са се обаче с премиера на Франция Манюел Валс, който е заявил, че Модиано безспорно е един от най-великите писатели на нашето време. Според него това е заслужено отличие за един дискретен автор, както и за прекрасното му творчество.

Първият роман на Модиано - "Площадът на звездата" - излиза през 1968 г. и веднага носи признание на твореца. Следват редица книги, сред които "Вила "Тъга", "Улицата "Тъмните магазинчета", "Нощна стража", "Околовръстни булеварди", "Непознати", "Среднощно произшествие", "Младост", "Малкото съкровище", "Вратата на детството", "От дълбините на забравата" и други. Много от тях са преведени на български език.

В едно от ранните си интервюта Патрик Модиано признава, че е "обсебен от миналото", от тази "смутна и срамна епоха на окупацията". "Моят сюжет е времето", казва писателят.

В последното си интервю от миналата седмица за сп. "Телерама" Модиано споделя, че винаги е искал да пише криминални романи, тъй като по същество основните теми в тях са близки до неговото творчество.

Модиано е носител на редица награди, сред които Голямата награда на Френската академия, "Гонкур", литературната награда на княза на Монако и др. Понтус Грате, шведският преводач на Модиано, смята, че писателят няма да присъства на церемонията по връчване на отличието в Стокхолм. "Той е много срамежлив човек, сигурно няма да замине за Стокхолм. Обикновено не дава интервюта", казва Грате.

Връчването на Нобеловата награда за литература ще се състои на церемония в Стокхолм на 10 декември, в деня на смъртта на Алфред Нобел. От ръцете на краля на Швеция Карл ХVI Густав лауреатите (носители на Нобелова награда за физиология или медицина, физика, химия и литература) ще получат златен медал с изображението на учредителя на престижното отличие, както и диплом. На следващия ден Нобеловият фонд ще преведе в банковите им сметки и полагащата им се парична сума.

И тази година световните букмейкърски сайтове не успяха да познаят кой ще бъде Нобеловият лауреат за литература за 2014, съобщават "Кориере дела сера" и "Фигаро".

Според италианския букмейкърски сайт Agipronews повечето залози са били в полза на Африка или Япония: 4,50 за супер фаворита Харуки Мураками, срещу 5,00 за кенийския драматург Нгуги уа Тионго.

Френският писател и сценарист Патрик Модиано, който спечели наградата, изобщо не е бил взет под внимание при залозите. Патрик Модиано е бил на пета позиция между фаворитите на букмейкърите от парижкия онлайн сайт Ladbrokes.com. "От няколко години името на Патрик Модиано беше спрягано за Нобеловата награда, наравно с имената на около сто и петдесет други автори", твъдят от сайта.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна