IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
06:33 | 16 октомври 2014
Обновен: 19:42 | 15 май 2024

Филм с награда от Сан Себастиян показват на „Златна роза“

Филм с награда от Сан Себастиян показват на „Златна роза“

По материала работи: Златина Добрева
Филм с награда от Сан Себастиян показват на „Златна роза“

Филм с награда от фестивала в Сан Себастиан ще бъде показан днес на конкурса „Златна роза“ във Варна. Това е и единственият пълнометражен конкурсен филм от днешната програма на феста. Той ще бъде излъчен от 20 ч. и е със заглавието „Урок“. Ще припомним, че международното признание за тази лента дойде миналия месец. На заключителната церемония на фестивала в Сан Себастиан „Урок” получи наградата за най-добър дебют. Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов беше предпочетен от международното жури в състезание с още 12 ленти от цял свят. Призът включваше почетна статуетка и сумата от 50 000 евро, които се поделят от режисьорите на филма и испанския разпространител на „Урок”.
Наградата от Сан Себастиан е изключително признание за филма. Фестивалът е сред най-престижните световни форуми, един от 14-те акредитирани с категория "А" от международната асоциация на филмовите продуценти FIAPF и най-авторитетният филмов форум в Испания и испаноговорящия свят.
"Урок" разказва за учителката Надежда (в ролята Маргита Гошева), която иска да разбере кой е училищният крадец, но в същото време самата тя попада във финансов капан. Актьорският екип се допълва от Иван Бърнев и Стефан Денолюбов, а оператор е Крум Родригес.
Според престижното издание „Скрийн дейли” най-голямото качество на филма е внушителната актьорска игра на Маргита Гошева, която изгражда персонажа на Надежда като личност със страховита сила, но същевременно крехка и човечна.
„Урок” е един от малкото български игрални филми, купен за дистрибуция в САЩ и Канада.
От 12,30 ч. днес в рамките на фестивала ще се проведе кръгла маса на тема „Късометражното игрално кино“. Прожекции на късометражни филми от конкурсната програма ще има в зала 1 от 16 и 18 ч.

Коментари

Новини Варна