IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
10:46 | 13 януари 2016
Обновен: 15:05 | 16 май 2024

Георги Бербенков освежи читателите си с нови хрумки за живота

Излязоха на пазара новите му афоризми "Свежи хрумки"

По материала работи: Юлиян Атанасов
Георги  Бербенков  освежи читателите си с нови  хрумки  за живота

Ели Маринова
Той не е с повече хромозоми от останалите хора. Просто така си ходи. Един шарен, виждащ различното, показващ гротескното. Георги Бербенков е варненец, който мисли бързо, изразява се кратко и често след неговите изречения оставаме или усмихнати, или замислени. Или и двете. И никак не са лековати афоризмите, които той бълва с пословична продуктивност. Темите в новата му книга "Свежи хрумки" отново са разнолики, отразяват неговото виждане за отношенията между половете, за ситуацията у нас и по света, за политиците, властта и шефовете. Глупостта и недоглеждането като черти от народопсихологията и този път са уловени в движение и предадени с оскъдно количество думи, но с обилно количество емоция.


Георги Бербенков е български писател-хуморист, член на Сдружението на писателите - Варна. Автор е на "Открадната любов", "Афоризми за туй и онуй", "Римувани усмивки", "Остроумия" и др. Бербенков има издадени шестнадесет самостоятелни книги и участва в няколко сборника. Пише предимно афоризми, епиграми и анекдоти, фейлетони и разкази. Превеждан е на полски, македонски, руски, сръбски и украински. Вече трета година седмичникът "България" от Чикаго (вестникът на българите в САЩ) е отделил 61-вата си страница за афоризмите на Бербенков, а през миналата година го включи в редколегията си.


Ето и няколко от любимите му афоризми от новата книга:
Тръгне ли ти, не спирай!
Нямам нищо против религията, стига да не се меси в живота ми.
Пишеше доноси, за да се намира на работа.
Влезе в историята с географските си открития.
Толкова много му вървеше, че не можеше да го стигне.

 

Коментари

Новини Варна