IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
14:54 | 28 февруари 2016
Обновен: 22:16 | 18 май 2024

Грациела Бъчварова говори за 95 г. варненска Драма

"Духовността е спасението към всичко“, каза легендата от сцената, която получи много подаръци

По материала работи: Борис Проданов
Грациела Бъчварова говори за 95 г. варненска Драма

Легендарната актриса Грациела Бъчварова беше скъп гост на традиционното събиране на дружество „Майка“. Присъствието й не беше случайно, защото т.г. се празнува 95 г. варненски Драматичен театър.

 

„Интересно беше създаването на театър между 2 века, когато в размирно време се е спорило почти за всичко. Появява се обаче Иван Церов, който е избран за кмет и на 12 март 1912 г. полага основния камък за построяването на днешния театър. Тогава с блестяща реч той говори за упадъка на нравите и поставя акцента на духовността. И само 9 г. по-късно при -20 градуса тогавашният Общински съвет решава за театъра. В сложно време, около кюмбе! Скоро се написва и устава на първата трупа, но се и решава, че някой компетентен в делото трябва да дойде във Варна. Това е Стоян Бъчваров, той 1 г. е обикалял московските театри. Има собствена трупа, въобще – легенда. Завършил е гимназията в морската столица, води със себе си много актьори“, припомни Грациела Бъчварова.

 

Премиерата „Инстинктът“ е рождената дата на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ – в същата тази размирна 1921 г. Стоян Бъчваров обаче си тръгва, делото му остава, а варненци са жадни за култура и завинаги в театърът остава в сърцата им.

 

“Но всяко време си има своята история. Не търсете само хубавото в него. Но и така има чудесни актьори, които правят чудесни роли – духовността е спасението към всичко“, добави легендата от сцената, която получи много подаръци.

 

Секретарят и касиер на дружество „Майка“ Добринка Димиева припомни пред скъпия гост, че за м.г. над 12 000 лв. са били дарени за благотворителност. До момента през касата са минали над 2500 лв., които се дават за добри дела. Беше отбелязан и рожден ден - 99-годишнина!

 

А следваща сбирка ще е посветена на 125-годишнината на любимия на всички варненци в-к "Черно море"!

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна