IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
14:24 | 6 април 2016
Обновен: 02:11 | 29 април 2024

С три камери охраняват скулптурата на арх. Дабко Дабков в центъра

Официалното откриване на пластиката беше днес

По материала работи: Слав Велев
Кметът Иван Портних и авторът Веселин Костадинов официално откриха скулптурата на архитект Дабко Дабков в центъра на Варна.

С три охранителни камери ще пазят от крадци бронзовата скулптура на арх. Дабко Дабков в центъра на града, предупреди кметът Иван Портних. Варненци и гостите на града вече се радват на оригиналното творение и присядат за снимка на пейката до фигурата на именития архитект. Официалното откриване на пластиката беше днес, в присъствието на кмета Иван Портних, заместник кметовете Тодор Иванов и Коста Базитов и председателя на общинския съвет Тодор Балабанов.

 



 

„Щастлив съм, че имам възможност да направя нещо хубаво за нашия град. Благодаря на община Варна, че се съгласи да надскочим формата на паметната плоча и да направим подобна пластика.  Щастлив съм, че творбата ми буди усмивки на лицата на хората, видях тези усмивки още, докато монтирахме скулптурата. Пластиката създава настроение, а Варна има нужда от положителни емоции, от усмивки“ – каза авторът на творбата Веселин Костадинов.  Ако трябва да говорим за това кой е архитект Дабков, това е един истински европеец, който е донесъл европейския дух във Варна. Ако погледнете сградите, които е проектирал, ще видите, че те носят духа на европейската архитектура, до която той се е докоснал още завършвайки образованието си в Мюнхен. Затова решихме да поставим паметника пред хотел „Мусала“, който също е дело на арх. Дабко Дабков. За толкова кратко време той е успял да направи толкова много за града и то в годините, когато е нямало компютър, когато всичко се е правело ръчно, наистина е голям труд. Щастлив съм, че имах възможност да се докосна до спомена за него, изработвайки тази скулптура. “ – отбеляза Веселин Костадинов.
 

 


 


 



Изработването на паметника на арх.Дабко Дабков и поставянето му в центъра на града е по гражданска инициатива. Един от радетелите за запазване жив спомена за именития архитект е изследователят Християн Облаков. „Започнах издирването на спомени за арх. Дабко Дабков през 2009 година, защото нямаше много информация останала за него. Срещата с неговите внуци оказа голямо въздействие върху мен. Благодарение на хората, съхранили спомена за своя родственик успях да подредя мозайката около живота и дейността на  архитект Дабко Дабков.  Много е трудно в една или две книги да се разкаже всичко за цял един човешки живот. Като се има предвид колко  значителен е неговият принос за създаването на нашия град и не говоря само за професионалната му дейност като архитект, а също така и като общественик и като герой – участник в трите войни за национално обединение. Има толкова много неразказани спомени за архитект Дабков, че няма да стигне един човешки живот, за да се открият“ – коментира Християн Облаков .

 


„Вярвам, че със съвместни усилия, ще продължим да отдаваме заслужена почит на хората, допринесли изключително много за Варна, а и да съхраним жива паметта за тях у новото поколение. Работим активно в тази посока, след поредицата скулптури и барелефи, които бяха открити напоследък – на Марин Чонев, Кирил Шиваров, полковник Железов“ – подчерта кметът Иван Портних.

 



Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Фггххббббб ( преди 2 години )
Иван Портних по това да разбере че не става за кмет не може да охранява добре един град От четири месеца искам от общината да се премести обръщача на 118 във Владиславово но кмета си затваря очите не прави нищоВарна е шантав град
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна