IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
16:57 | 9 август 2016
Обновен: 12:50 | 25 април 2024

С бяло сладко и спомени за Варна посреща музеят за нова история 15 август

В програмата е включен филм за Боян Николов - третият поред майстор, който се грижи за емблематичния градски часовник

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

С бяло сладко и спомени за Варна по традиция ще посрещне 15 август Музеят за нова история в морския град. Инициативата се провежда ежегодно в деня на Варна от 1992 година. Празничната програма ще започне в 18:00 часа с концерт на младежка музикална формация. Предвидена е прожекция на филма „Майстор Боян Николов и Варненският градски часовник”, посветен на третия поред майстор, който се грижи за една от емблемите на града след първомайстора Отон Иванов и сина му Иван Отонов. Като "своеобразно намигване към варненци по повод 90-годишнината на Курортна Варна" определят организаторите забавния филм „Варна през 1999 година” по фейлетона на Любомир Стремски, публикуван във вестник „Варненски кореняк” през декември 1928 г. Той също е включен в празничната програма на Музея за нова история по повод 15 август. 


"Нашата инициатива всяка година има своята вярна публика. Програмата, която подготвяме за деня на Варна привлича любознателни и любопитни хора, които милеят за града и обичат историята", коментират от Музея. 


По традиция всички гости на музея в празничната вечер на 15 август ще бъдат почерпени с прочутото варненско бяло сладко. "Това е част от духовната култура на града – с бяло сладко са посрещани скъпи гости на раздумка, приятели. В града е останал един човек, една дама от арменски произход, която произвежда бяло сладко с онзи прекрасен вкус, който е имало през десетилетията преди нас. Тази дама ни снабдява и  нас с бяло сладко. Гостите ни на този ден винаги са доволни и щастливи“, разказа за медийна група "Черно море" Олег Бенов - главен уредник на музея.


Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна