IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
14:24 | 31 октомври 2016
Обновен: 17:24 | 30 април 2024

Млади пианисти получиха във Варна своя шанс за звездна кариера

На гала концерт бяха наградени най-добрите от Националния конкурс за пианисти „Мила Михайлова“

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Най-добрите млади пианисти от Националния конкурс „Мила Михайлова“ бяха наградени по време на гала концерт  в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. За пети пореден път Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна бе организатор и домакин на Националния конкурс за пианисти „Мила Михайлова“, който приключи днес. В залите на НУИ „Добри Христов“ – Варна и на ГХГ децата премериха талант и сръчни пръсти. „Тази година имаме рекорден брой участници – 45 – каза директорът на конкурса Мария Гинева, която журито определи като последователка на Мила Михайлова. Три са възрастовите групи – до 11, до 15 и до 18 години, имаме клавирни дуа. Участниците са разделени на свирещи в професионални училища по изкуствата и на такива, които се обучават в школи по пиано. Има деца от Белово, Търговище, Габрово, София, Пловдив, Плевен Бургас, Русе и Варна – с най-много – 12 участника. Освен паричните награди, истински ценните са децата остават специалните призове, които конкурсът си извоюва през годините – възможността лауреатите да свирят с оркестър и професионален запис. Има и специална награда от дъщерята на Мила Михайлова – Марина, а именно – награда за свирещи френска музика. Това е почит към майка и, която е френска възпитаничка. Министерството на културата пък отпуска за по-големите участници три награди – едногодишна стипендия. Най-малките участници са две 8-годишни деца. Самата Мила Михайлова преподава на млади пианисти в продължение на 30 години и има повече от 1000 обучени инструменталисти. Тя оставя светла следа в музикалния и културния живот на Варна.

 

Мария Гинева

Безспорният победител тази година с най-много награди е 16 годишният ученик от Френската гимназия „Фредерик Жолио Кюри“ Емил Бояджиев. Той е грабнал журито с доста трудна програма, но и с френските произведения, които е включил в изпълнението си. Той печели наградата на Марина Михайлова, както и възможността да свири с Варненската и с Шуменската филхармонии. „За мен музиката е всичко – казва Емил. Свиря от 5-годишен. Участвал съм веднъж в този конкурс преди 6 години, но тогава бях малък. Спечелих първа награда. Не знам дали ще се занимавам с музика като завърша, не съм мислил още. Освен талант, свиренето е и голяма доза труд. Нямам определени часове от деня, в които решавам да свиря. Просто искам да го правя и свиря по толкова време, колкото ми се свири“. Досега младият пианист не е композирал нищо свое, но е правил импровизации.

 

Емил Бояджиев

 

„Респект към този конкурс, в който организаторите са обърнали внимание на всеки детайл – каза председателят на журито проф. Стела Димитрова-Майсторова от Музикалната академия „Панчо Владигеров“. Опитът на тези хора им е подсказал как да работят в екип и резултатът е един стегнат и прекрасен конкурс, брилянтно направена книжка и добра организационна работа. Пред вратата на децата, които се упражняват имаше списък с имената и часовете на пианистите и това до голяма степен правеше работата им лесна. За мен победителят Емил Бояджиев е една истинска находка – и за Варна, и за света на българската музика – един рядко способен човек, който радва с присъствието точно преди Деня на народните будители.

 

Проявата се провежда под патронажа на кмета на град Варна Иван Портних с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България, Фонд „Култура“ на Община Варна и Училищното настоятелство към Национално училище по изкуствата „Добри Христов“. За първи път конкурсът за пианисти „Мила Михайлова“ е включен от Министерство на културата в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2016 г. с предоставянето на три едногодишни стипендии на лауреатите в III възрастова група. В наградния фонд са предвидени по статут освен парични и предметни награди от организаторите и специалните награди на Театрално-музикалния продуцентски център – Варна и Държавния симфоничен оркестър – Шумен, които ще предоставят рядката възможност на солиращ пианист да изпълни концерт с акомпанимент на симфоничен оркестър. Радио Варна награждава определен от журито виртуоз с изработване на професионален студиен запис. Журито на конкурса е с председател проф. Стела Димитрова-Майсторова от Националната музикална академия в София и включва диригента Станислав Ушев - директор на Държавния симфоничен оркестър – Шумен и преподавателите по пиано Антоанета Воденичарова (от Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен) и Боян Бъчваров (от Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна). „Вдъхновението също е заразно“ – заключи минути преди изпълненията на победителите в гала концерта посоченият като голям пианист Боян Бъчваров, който освен преподавател, е един от организаторите на конкурса.

Ели Маринова

Снимки: Пламен Гутинов

проф. Стела Димитрова-Майсторова 

 

Четете още: Делото на Вълчан войвода припомниха ученици във Варна

Коментари

Новини Варна