IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
15:31 | 15 февруари 2017
Обновен: 04:59 | 25 март 2024

Юбилейна изложба графика на Димо Миланов реди галерия Ларго

Ценителите на графиката ще видят над 25 години работа и творчески търсения

По материала работи: Юлиян Атанасов
Юбилейна изложба графика на Димо Миланов реди галерия Ларго

Своя петдесетгодишен юбилей ще отбележи с изложба известният варненски художник Димо Миланов. Експозиция от негови графики ще покаже Арт Галерия Ларго от 17 февруари. Вернисажът е от 14:00 до 18:00 часа. Ценителите на графиката ще видят над 25 години работа и творчески търсения, отдавна непоказвани офорти от първите изложби на Димо и първите му участия в международни конкурси, както и най-новите му литографии от циклите „Рибопер“ и „Биомеханична единица“.

 

Популярният и обичан варненец е познат и с работата си като графичен дизайнер, илюстратор на поезия, на детски книжки и на фентъзи книги, участник в създаването на първия български фентъзи 3D филм, като музикант и дори композитор на някои от парчетата на клубните формации, в които е свирил. За Димо има един много интересен феномен - част от почитателите му го познават като художник на фантастични сюжети - оракули, рицари, фентъзи герои, странни или страшни създания, изплували от дълбините на подсъзнанието или населяващи подводния или подземния свят. Друга част от ценителите му го познават като автор на нежни и поетични женски образи, красиви и тайнствени русалки, морски нимфи, населяващи неговите литографии и екслибриси в последните няколко години. Две съвсем различни лица на един и същи художник.

Прави впечатление обсебеността на Димо от водата. Дали защото е роден край морето или защото е зодия „Водолей“, но поне половината от творбите му са с „водни“ сюжети. Цикъла „От водата“, „Нещо във водата“, „И нощем има нещо във водата“, „Лодка“, „Улмо – Бог на водите“, екслибрисите, посветени на варненските художници Петьо Маринов и Милен Маринов – всички тези творби носят стихията на вълните и магията на морските дълбини, населяват ги риби и миди, морски богове и водни нимфи. Поезията на водната шир е изразена в  литографиите на Миланов (особено в последните години), тайнствената й природа пък, понякога съчетана с мрачни подводни създания, великолепно е изразил чрез техническите похвати на офорта и акватинтата. Изложбата продължава до 9 март. 

Четете още: „Петдесет нюанса по-тъмно“ е най-гледаният филм у нас

Коментари

Новини Варна