IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
15:34 | 6 април 2017
Обновен: 13:13 | 22 март 2024

С изложба и премиера започнаха честванията на 70-годишния юбилей на Варненската опера

Празнични прояви ще има през целия творчески сезон, съобщи директорът на ТМПЦ-Варна Даниела Димова

По материала работи: Слав Велев
С изложба и премиера започнаха честванията на 70-годишния юбилей на Варненската опера

С изложба на сценични костюми и пана, свързани с историята на Държавна опера – Варна, започнаха честванията на 70-годишния юбилей на културната институция. Програмата в празничния 6 април продължи с прожекция на кадри от различни паметни представления и ще приключи с премиера на мюзикъла „Котките“. „Това е само първата стъпка от отбелязването на 70-годишния рожден ден на Държавна опера-Варна. Целият ни творчески сезон е посветен на тази годишнина, включително и осмото издание на „Опера в летния театър“. Отбелязването на юбилея ще премине през три етапа, като останалите два акцента ще са през юли и септември“, каза директорът на ТМПЦ-Варна Даниела Димова. „Аз съм трето поколение варненка,  от дете съм посещавала и музикални и театрални представления в този храм на изкуството и културата. Не съм мислила, че така ще се случат нещата, че аз да оглавя институцията, но е много вълнуващо и отговорно. Работим с много страст, обич и жар и гледаме смело напред в бъдещето“ – допълни тя. 

 


На откриването на юбилейната изложба присъстваха поколения деятели, свързали живота си с Държавна опера – Варна. „Искам да поздравя всички и да им благодаря за усърдието и труда, който са вложили през всичките тези години. Аз постъпих във Варненската опера през 1972 г. Тогава се честваха 25 години от основаването й, сега са 70. Изминаха 45 години, откакто аз работя тук и разбирате колко ми е скъпа операта, на която съм отдал целия си живот“ – каза в емоционално слово главният режисьор на Държавна опера - Варна Кузман Попов.  Той подчерта, че през Варненската опера са преминали всички най-известни български изпълнители. Някои от костюмите, които са обличали Гена Димитрова, Стоян Попов, Райна Кабаиванска и др. пред варненска публика, бяха изложени в юбилейната експозиция на сцена „Ротондата“. 

 


„През годините Варненската опера е била и гръбнак на музикалния фестивал „Варненско лято“, където сме участвали най-малко с по две-три заглавия, а напоследък те са 10-15“, коментира Кузман Попов. Той призна, че сега в Държавна опера – Варна се работи изключително спокойно и всеки има възможност да разгърне своя талант. 

 


„Не мога да повярвам, че са минали 70 години от първия афиш на варненската опера. Аз съм бил жив свидетел на създаването й, изживял съм вълнението от това велико събитие. След като завърших консерваторията през 1958 г., до ден днешен аз съм тук – в Държавна опера – Варна. Много са оперите, които сме поставяли, много са артистите, които са преминали от тук… С годините ръководството и артистите стават все по-взискателни към това което поднасят на публиката, а и зрителите очакват все повече и повече от нас“ – обобщи артистичният директор на Държавна опера – Варна маестро Борислав Иванов. 

 


В юбилейната експозиция, освен сценични костюми бяха изложени и пана със снимки и документи, свързани с историята на институцията. Представени бяха всички директори, които са я ръководили. Специално пано беше посветено на световните премиери, които са се случили в България, 10 от които във Варна, като 2 от тях са в последните 4 години. 

 



 


Варненската опера е основана на 6 април 1947 г. За пръв директор на институцията е назначен Стефан Николаев. За главен художествен ръководител и режисьор по онова време е поканен Петър Райчев. Той е варненец и е първата национална оперна легенда, първият сред плеядата големи оперни гласове, които разнасят славата на България по света. Диригент на оркестъра е неговият син Руслан Райчев. Операта включва новосформиран смесен хор от 32 хористи, солистите са 15. Балетът е в камерен състав от 10 изпълнители. Съществуващият отпреди Варненски симфоничен оркестър изпълнява ролята и на оперен оркестър до края на 1959 г., когато под председателството на главния диригент Йоско Йосифов се провеждат първите конкурсни изпити за сформиране на самостоятелен оперен оркестър. Той води началото си от 1 април 1960 г.   На 7 септември 1947 г. се вдига завесата за първата постановка на Варненската опера „Продадена невеста“. С нея е открит и първият творчески сезон (1947-1948) на новооткритата опера.

 



 


Полина Петрова

 

 

 
 

Коментари

Новини Варна