IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Спорт
14:22 | 12 ноември 2014
Обновен: 21:50 | 9 май 2024

На писта “Варна” излъчиха шампионите по картинг

Предстои да определят участниците ни на мондиала

По материала работи: Борис Проданов
На писта “Варна” излъчиха шампионите по картинг

На картинг писта “Варна се проведе финалния кръг от Националния летен картинг шампионат, който е и част от световните серии SWS (SODI World Series). В продължение 6 месеца, 8 кръга и 16 състезания 51 пилота се бореха за място на подиума в категории junior и sprint.


В клас Junior (до 15 г.) крайното класиране е следното: 1. Николай Ненов – 150 т., 2.Антоан Ангелов – 116 т., 3.Венцислав Гайдаров – 113 т. В Sprint (над 15 г.): 1. Диян Костадинов – 124 т., 2.Калина Георгиева – 118 т., 3.Диян Апостолов – 102 т.
Шампионатът завърши, но не и борбата за участие в световните финали на SWS. Те ще се проведат през май 2015-а във Франция. До края на годината остават няколко старта, валидни за световното първенство, на които ще се реши кой ще представлява страната ни. Битката за световното първенство продължава до 31-и декември на шест лицензирани български писти и е изключително оспорвана.


Всички участници в световните финали пилотират еднакви картове SODI GT-MAX с двигател – 28 к.с. (ускорение от 0 до 100 км/ч за 4,2 секунди), а теглото на състезателите се изравнява посредством специални допълнителни тежести. Състезателната техника се осигурява от организатора – SODIKART и е напълно уеднаквена като мощност, шаси, гуми и настройки.


По този начин се дава приоритет на пилотските умения и личните качества на състезателите, а не на техническите предимства и финансови възможности. Световните серии SWS са най-големия картинг шампионат на планетата, в който през тази година участват 23 572 състезатели от пет континента. Най-добрите 120 от тях ще се срещнат в директен сблъсък на световните финали във Франция.

Коментари

Новини Варна