IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Спорт
12:50 | 20 ноември 2014
Обновен: 02:47 | 29 април 2024

До 30 ноември се кандидатства за Златния глобус “Кор Кароли”

Награждаването на победителите е на 20 декември

По материала работи: Борис Проданов
До 30 ноември се кандидатства за Златния глобус “Кор Кароли”

Награждаването на победителите е на 20 декемвриКрайният срок за внасяне на кандидатурите за наградата за най-добро морско плаване за годината Златен глобус "Кор Кароли” в памет на кап. Георги Георгиев е 30 ноември. Всички клубове в БФ по ветроходство се приканват да участват с кандидатури. Тържествената церемония по връчването ще се проведе както всяка година на 20 декември от 18 ч. в ресторанта на община Варна.


Всяка година на 20 декември - датата, на която кап. Георги Георгиев започна и завърши първата българска самотна ветроходна обиколка на Земята (1976 – 1977 г.) с яхтата “Кор Кароли” – се връчва и голямата годишна награда. Покойният инж. Борис Ганчев е учредител на преходния приз, който вече е бил в ръцете на над 30 ловци на вятър. Първоначално Глобусът се връчва за постижения на шкиперите в крейсерското ветроходство, но с течение на годините той е бил притежание и на състезатели в олимпийските класове. През 2000 г. е в ръцете на Ирина Константинова от варненския клуб “Лазур”, участвала в регатата по бордсейлинг на Игрите в Сидни.


С оглед на тазгодишното ни домакинство на гонките от “Тол Шипс” можем да предположим, че е много вероятно екипажите на някоя от двете ни баркентини – “Калиакра” или “Роял Хелена”, да влязат в номинациите и съответно да спечелят симпатиите на журито. През 2013-а именно капитанът на “Роял Хелена” взе приза на 20 декември.


Междувременно бургазлията Александър Бачев се класира на 3-то място при младежите и на 7-о в генералното класиране в първенството на Азия по кайт-сърф. Регатата се проведе в Катар, а резултатът в нея подсказва за още една вероятна номинация за Златния глобус “Кор Кароли”.

Коментари

Новини Варна