IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Спорт
21:19 | 19 февруари 2018
Обновен: 12:30 | 30 април 2024

Китайският собственик на "Милан" е обявил фалит

Юнхун Ли е бил в неплатежоспособност още преди да се осъществи сделката за италианският гранд

По материала работи: Деян Михайлов
Китайският собственик на "Милан" е обявил фалит

Собственикът на "Милан" Юнхун Ли е обявил фалит, съобщи италианският всекидневник "Кориере дела сера". Според информацията неговите активите ще бъдат разпродадени на търг в Taobao, което е китайският еквивалент на Еbay.

 

Още през миналата година, когато Ли купи "Милан", възникнаха подозрения около финансовото състояние на 48-годишния китаец. Разследвания на "Ню Йорк таймс" и италианския вестник Il Sole 24 Ore разкриха съмнителни факти около средствата на Ли и негови спорове с регулаторните органи в Китай.

 

Преди няколко дни Китайската регулаторна комисия по ценните книжа обяви, че е започнало разследване на незаконни практики от холдинговата компания на Ли - Shenzhen Jie Ande, заради това, че в продължение на месеци е укривала фалита си.

През април Ли и водения от него консорциум Sino-Europe Sports Investment Management купи "Милан" от бившия италиански премиер Силвио Берлускони за 740 милиона евро. Сделката трябваше да освободи клуба от дългове на обща стойност около 500 милиона, натрупани през последните 11 години от управлението на Берлускони.

 

Оказа се обаче, че голяма част от операциите са финансирани със заем. Базираният в САЩ фонд за частни капиталови инвестиции Elliot Management е дал на Ли 180 милиона евро, за да бъде приключена сделката за собствеността, и още 125 милиона за летните трансфери, показа проучване на "Ройтерс" в края на 2017 г.

 

Заемът, който е с лихва от 11.5%, изисква от "Милан" да върне 350 милиона евро до октомври 2018 г. В противен случай клубът рискува да изпадне в неплатежоспособност. В края на септември стана ясно, че Ли вече е започнал отчаяно да търси нови инвеститори, но без успех.

 

Ли остана единственият инвеститор в "Милан", след като партньорите му се оттеглиха заради рестрикциите на китайското правителство по отношение на чуждестранните придобивки, особено във футбола.

 

Разследванията показва, че Ли е бил в неплатежоспособност още преди да се осъществи сделката за "Милан". В момента към него има предявени искове от две китайски банки - Jangsu и Canton.

 

Още през февруари миналата година друга негова компания - Zhuhai Zhongfu, оценена на 60 млн. евро, е била обявена в продажба чрез търг от съда във Футян, за да се покрият дълговете към двете банки. Продажбата обаче е била стопирана заради процедура по обжалване.

 

По информация на "Ню Йорк таймс" бащата и братът на Ли са били осъдени ефективно за нелегални бизнес практики. Собственикът на "Милан" е бил разследван, но не е обвинен в извършване на нарушения.

 

Коментари

Новини Варна